3906

Илюзионистът Йордан Янев - Зайн: Новият ми спектакъл е любовно писмо към магията

Йордан Янев с творческия псевдоним Зайн е една изключително творческа личност, която вече повече от две десетилетия е част от магичния свят на фокусниците в България. Зайн е успешен и изключително талантлив. Пред "Марица" той разказва за своята работа и за това какво е да си фокусник -илюзионист.


- Вече 25 години се занимаваш и твориш фокуси, илюзии и ментализъм. Кажи ни  как започна всичко?

- Впечатлих се и се влюбих във фокусите още на 7 години.  Моя баща, който е лекар, ми показа няколко фокуса, които толкова ме впечатлиха, че повече не можех да спра да мисля за фокуси. Той ми донесе първия фокус, който се казва "чародейката". Цяла нощ мислих как става и къде е тайната, но на сутринта вече знаех. Всъщност аз винаги съм си мечтал да имам истински магични сили. Това определя и стилът ми, който е на сцената . 

- Узнах, че освен фокусите, другата твоя  страст е писането на книги. 

 - Писателите влизат в главата ти и създават картини, случки, герои, които създават от нищото и чрез романа им  човек се потапя в този свят. Всъщност това си е точно вълшебство и в този смисъл е пак това, което аз правя.

- Какво е успехът за теб?

- Успехът е плод на много труд, желание и упоритост. Никога нищо даром не съм получил. Нещата винаги са ставали по трудния начин. В този ред на мисли, ако е имало нещо, което да се обърка, то се обърква. Това ме научи да бъда подробен и да изпипвам детайлите, което дразни много останалите.  Успехът се дължи и на поемане на рискове. Другото голямо предизвикателство е да се науча да работя в екип. 

- Ако някое дете пожелае да започне да се занимава с фокуси, какво би му казал?

- Всъщност по време на ковид създадох, с голям интерес от страна на децата, безплатно онлайн училище за фокуси с гост учители от България и чужбина. За съжаление имаше много желаещи на възраст над 20 години, които останаха разочаровани, тъй като условието беше за деца. Но интересът беше огромен. Основното, което ги учих беше да осъзнаят, че тайните обикновено са на физически, химически и математически закони. И това беше най-голямата изненада за тях. На начинаещите бих казал, че за да си добър магьосник трябва да разбираш, освен от гореизброените науки, и от психология, ловкост на ръцете, актьорско майсторство и усет за сценичните изкуства. За щастие всичко това може да се научи, стига да имаш желание с много труд .

- Разбрахме, че си пообиколил света. Бил си артист на месеца на компания "Санз" в Макао, Китай и там си работил във Виниишън -хотела с най голямото казино в света . Какво те накара да се върнеш в България? 

- На първо място бе заради семейството ми и моята любов Светла. Второ, желанието ми, че мога нещо да променя, да създам, да покажа, че и в България могат да се направят стойностни големи неща. Именно затова мотото на първото ми турне през 2018 година бе „Остани в България -Промени България“. Именно това турне и спектакълът ми „Вълшебствата Зайн“бяха причината да ме удостоят с приза "илюзионист на годината" и мемориалната купа“ Сенко“. Но най голявото постижение от това турне бе, че стимулирах мои познати да се завърнат в България.

 

- Стартираш национално турне с нов спектакъл – „Зайн и машината на времето“. Разкажи ни повече за този проект.

- Този спектакъл е моето любовно писмо към магията и изкуството като цяло. Идеята е да разкажем истории с послание, използвайки завладяващи фокуси и илюзии. И накрая зрителите да си тръгнат, освен очаровани, и замислени относно начина, по който възприемат света. Ще има изцяло нови илюзии с пътуване във времето и пространството, ще се телепортирам в година по избор на зрителите и ще се срещна с личност, която те са решили. И ще имам доказателство за това. Ще се появат и  "живи" динозаври и още много чудатости. Това е представление за деца от 5 до 105 години .

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?