49
Следвайте ни

Илчевски прави завой от "Записки от селската кръчма" с "Кукумяв"

viber icon

Писателят и журналистът Николай Илчевски готви премиера на новата си книга „Кукумяв“, която ще бъде представена пред публика в културен център „Тракарт“ на 12 октомври в 18 часа.

„Започнах тази книга преди 5 години. Трябваше да наглеждам баща ми и понеже постоянно бях нащрек, започнах да пиша дребни нещица. Показах ги на този и онзи, и хората ги харесваха. И продължих - писах ги, филтрирах ги. В „Кукумяв има 497 къси разказа на 200 страници“, каза писателят. 

Една от предишните книги на Илчевски „Записка от селската кръчма“ обиколи цялата страна и бе приета много добре. В нея той описа причудливи герои и случки от местата, където ни цар, ни пъдар стига. Така бе приета и „Репортажи от нищото“. 

Писателят казва, че никога не е обичал „дългите дъвки“, и че излишните обяснения са обида за съвременния читател.

„Вместо да тръгна по комерсиалното и да напиша втори том от записките, аз създадох нещо напълно ново като форма. Спрях се на красивото слово – изследвам състезанието между образността и словестността. Тоталната визия умъртвява текста или не го умъртвява. Състезанието между тях е безкрайно“, каза за „Марица“ Николай Илчевски. 

„Кукумяв“ излиза от издателството е „Алитеа“. 

Ето как изглежда един къс разказ от новия сборник:

Треньорът на каменните жабета

Само едно невинно и необременено дете може с часове да прави „жабки“ по водата, учейки камъчетата да летят.

За съжаление възрастните губят способността да вярват, че всичко е възможно.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?