3906

Илън Мъск идва в Пловдив на път към Белоградчик

Платната на Христо Бозуков вървят със сертификат за автентичност от НАСА

Милиардерът Илън Мъск ще мине през Пловдив на път към Белоградчик, където е планирал посещение в изискан ресторант през април. Дори се смята, че тепетата са първоначалната дестинация на богаташа, а Северозападът е само финална спирка от визитата му у нас. И не, не става дума за местен патриотизъм. Поводът е изложбата на художника Христо Бозуков „Space Transit“ в галерия „Артистика“ под тепетата на 28 март.

 

Картината на Христо с рекордна цена 24 000 лева. Пред нея е и журналистът Ваня Трингова, която  ще открие настоящата му експозиция

Всичко започва от една космически бърза куриерска компания. Миналата година Христо чака 8-10 седмици, за да му докарат картините от Нидерландия. Първо се счупил бусът на фирмата, включил се втори шофьор с друг бус. Вторият обаче „арестувал“ картините, защото първият имал да му връща пари. „Платната пристигнаха в България чак когато ги заплаших с полиция“, спомня си през смях Бозуков. Затова тази година решил да се застрахова и писал на транспортна фирма още през януари. Надявал се до април картините да бъдат превозени от Айндховен, където живее понастоящем, до Пловдив - мястото на изложбата. Каква била изненадата му обаче, когато му съобщили, че могат да докарат платната в рамките на седмица! „Февруари звънкам, те казват: "Утре идваме и ги взимаме!". Не можех да повярвам! Реших, че са несериозни. На другия ден сутринта дойдоха, натовариха ги и след четири дни картините бяха в Пловдив! Викам си: Работата е направо Space Transit“, спомня си творецът.

В резултат датите така се разместват, че събитието почти съвпада с 36-ия му рожден ден, който мина наскоро. Кой знае защо платната в изложбата също се оказват 36. Чиста случайност, твърди художникът. Както и фактът, че като тръгнал да изнася картините към камиона, в огледалото на кооперацията, в която живее, видял тапет с огромен астронавт на една от съседните сгради. И нещата съвсем излетели към Космоса.

Астронавтът пред входа на кооперацията в Айндховен, където Христо живее с годеницата си

„Така разбрах, че вече не съм художник. Дори ми дадоха диплома "заслужил инженер от НАСА" (Национална академия по спейс аеронавтика) от Университета по космически изследвания“, показва документа Ицо. Разбира се, всичко е шега. Но и не съвсем, защото звездите продължават „да му го говорят“. На втория ден след като се връща в България, среща класната си от първи до четвърти клас. Дълги години тя била и една от известните ясновидки на Пловдив. „Аз викам: Здравей, здрасти, а тя: „Оле, Ице, колко ти се радвам… Обаче сега като медиум трябва да направя един бърз сеанс с теб". И се почва: много успехи, целият свят в краката ми, страхотно бъдеще…“, разказва художникът. Преди десет години, на първата му изложба в Градската галерия, на която госпожата била поканена, тя имала определени забележки към работата му. „Ще ти кажа нещо, без да ми се сърдиш - предупредила го, - мисля, че имаш проблем с цвета.“ Христо отишъл при професорите си от университета леко обезпокоен: „Класната ми каза, че имам проблем с цвета. Вярно ли е?“. А те умрели от смях: „Моето момче, имаш проблем с всичко друго, но не и с цвета“, обяснява през смях творецът. Но е категоричен, че много държи на мнението на своята учителка. Обича я, защото е добър човек. И сега, 10 години по-късно, щом тя твърди, че е постигнал баланс в изкуството, той е щастлив. „Друго си е звездите да ти го кажат“, шегува се Христо.

Числата, без да иска, и те му излезли - 3-ти месец, 2023 година, навършва 36. И накрая, за да си пробва късмета докрай, решил да пусне тото. И ударил тройка. С числата на годеницата си Джей, с която другия месец правят три години връзка.

„А сега, ако искаш, можем да стигнем до картините. Но мисля, че те вече не са толкова интересни“, продължава смешния ни разговор Ицо. А „интересни“ ли са цените им, питам го, спомняйки си, че на изложбата му през 2022 г. едно от платната се продаваше за рекордните 24 000 лв. „Мисля си, че не върви да говорим за цени, предвид факта, че Мъск ще присъства. Може да окачи картините, които ще си купи, в своите бъдещи луксозни резиденции на Луната. Затова и платната ми вървят със сертификат за автентичност от НАСА. Документът гарантира, че няма да се повредят при транспортирането им напред-назад из Космоса“, обяснява през смях той.

Съвсем не е майтап обаче фактът, че всичките му картини са посветени на неговата артмениджърка Джей Хауари, с която се сгоди именно пред скандално скъпото платно от миналогодишния си вернисаж.

 

И все пак тя се върти

Space Transit е термин, дефиниран от НАСА. Това е комуникация на един космически обект с друг. Количеството светлинна енергия, погълнато от космическия обект при тази комуникация, показва колко голям е той в сравнение с другите космически обекти.

Така е и в истинското изкуство.

Така по време на почивка в Малта Христо се запознава с 6-годишно момиченце, страдащо от аутизъм. Рисуват заедно. Детето е истински бонбон. И той проумява, че когато ти е криво и рисуваш с деца, всичко се оправя.

И Земята се завърта както никога преди.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Йово

Йово

24.03.2023 | 15:41

Ай стига с тоя таласъм Мъск!

Отговори
1 0
Изкуствовед

Изкуствовед

24.03.2023 | 13:33

Никога няма да разбера, защо и днес едно нацапано с боя платно се възприема като изкуство след първия такъв случай, когато това е било провокация на зрителите. Как може да струва каквото и да било, да не споменаваме пък нашумелия случай с Джаксън Полък и безумните цени на цапаниците му на двегодишно дете, по-скъпи от картини на Мане или Пикасо.

Отговори
5 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?