Следвайте ни

Иконите на Добрина Бадалова грейват в Малката базилика

viber icon

Малката базилика ще се превърне за две седмици в мини съкровищница на православната живопис. Довечера в 18 часа ще бъде открита изложбата на художничката Добрина Бадалова. Тя представя 45 икони от всички иконографски школи у нас. Те са копия на оригинални икони, като сред тях има и няколко авторски изображения. Включени са и непоказвани досега църковни миниатюри. Всяка стена от архитектурния комплекс ще бъде запълнени с това художествено богатство. Иконите си Добрина Бадалова прави по техниката на старите зографи.

Преди време изложбата „Православни икони” премина с шеметен успех в словашкия град Прашов. Най-ранните икони на Бадалова са от 15.-16. век. Останалите показват зографските ни школи през 18. век и Възраждането. В Словакия изложбата бе показана в аулата на Богословския факултет на Прешовския университет и бе в рамките на Международната конференция „Християнството като носител на културата”.

Добрина Бадалова е родена през 1971 година в Габрово. Завършва иконопис в теологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където учи иконография при проф. Любен Прашков. От 1996 г. до 2005 г. живее и работи в Братислава. Има участия в общи изложби, както и 8 самостоятелни изложби. През 2002 година печели наградата San Crispino в Италия.

Нейните икони са показвани на общи изложби в Романския културен институт в Лондон и в галерия "Траг" в Белград. Изложбата ще продължи до 20 ноември.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?