Следвайте ни

Играят "Бомбето" по Радичков в Кукления тази вечер

viber icon

Каскетът ли управлява бомбето, или бомбето каскета? С тази образност е поставен социалният и философският конфликт в куклената постановка за възрастни „Бомбето“ по новелата на Йордан Радичков. Представлението е реализирано от Пловдивския куклен театър с гост-режисьор Катя Петрова, която пък е поканила за сценографията на спектакъла японката Рин Ямамура, възпитаничка на нашата НАТФИЗ.

Проблемите, разглеждани от Радичков, са изцяло поставени на философска основа от типа на житейския парадокс, че човекът винаги си е въобразявал, че сам избира шапката си, без да си даде сметка, че именно шапката е онази, която избира него. Шапката може да олицетворява дори социално разслоение - като работническа класа, онагледена с каскет, а буржоазията, представена с бомбе. Спектакълът ще ни даде отговор на въпросите: Как и защо човек гони шапката си? Как хората започват да изтребват шапките си, както се изтребват хлебарки. Зрителят ще попадне в периода на голата глава, в периода на смяната на шапките. Постановката представлява една трагикомична игра, в която абсурдът и гротеската взривяват традиционния ред на нещата, за да покажат патологията на обществените взаимоотношения, горчивата истина за гибелта на индивида, на обезличения и изчезналия във вещите човек.

Анимацията в спектакъла е на Сотир Гелев, а музиката - на Христо Йоцов. Постановката „Бомбето“ по Йордан Радичков ще се играе на 11 март в Пловдивския куклен театър от 19 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?