2374

Игра на сенки: Носител на "Златна четка" показва инсталации с книги от метал

Уникални арт инсталации с книги ще покаже на изложбата си в галерия „Лабиринт” художничката Капка Кънева. Тя е един от най-големите ни специалисти в областта на хартиената пластика, илюстрацията и книжния дизайн.

Изложбата й се казва „Лабиринт на сенките” и ще е част от фестивала „Пловдив чете”. Тя ще бъде открита на 11 юни.

В Пловдив Капка Кънева ще покаже три голямоформатни арт книги, които са изработени от метал.

Отделно по стените на галерията ще има фотографии, които показват различни обекти заснети при различна светлина, което създава много интересни и неочаквани ефекти. 

“В арт книжните светлинни пространства необходимо условие е зрителят да има поглед върху цялата конструкция, заедно с вградения в нея ажурен обект. Нещо повече – той е предизвикан да прониква в нея, да я осмисля и променя. Желанието ми e разтворите на арт книгите – светлинни инсталации реално да бъдат обитавани, а ажурните обекти в тях – манипулирани и преживявани”, казва Капка Кънева.

Творбите са реализирани през последната година, като част от инсталациите са изпълнени в доскоро предпочитаната от художничката техника на хартиено изрязване.

В лимитираните серии арт принтове ще можем да проследим играта на сенки в крайно различни, подбрани от авторката визии, които светлината поражда върху разтворите, осветявайки една и съща ажурна матрица.

Капка Кънева работи в областта на хартиената пластика, илюстрацията и книжния дизайн. Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето.

Преподава в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия. Завършила е същата катедра.

Сред издателствата, за които работи, са „Лист“, „Кръг“, „Панорама“,“Жанет 45”, „Смол стейшънс прес“ и Oxford University Press, Мадрид. Автор е на изследването „Играта като книга“. Миналата година взе наградата „Златна четка” на фестивала „Пловдив чете”.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лабиринт

Лабиринт

22.06.2022 | 18:03

Изложбата продължава до 26 юни!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?