Следвайте ни

Игра на оцеляване в локдауна: Свободните актьори в Пловдив подхванаха по няколко професии

viber icon

Локдаунът, който почти затвори държавата от нощта срещу събота, вгорчи живота на мнозина. Сред най-засегнатите от извънредните мерки до 21 декември са хората с артистични занимания, които не са на държавна или общинска служба.  Тези, които си вадят хляба с актьорско майсторство, музика, фотография, stand up, танци. Повечето от тях са на свободна практика и имат участия главно по клубните сцени, които вече са затворени. "Марица"  потърси рецептата за оцеляване насред пандемията от коронавирус.

Музикантът и фотограф Румен Куртев, основател на групата Jimmy's band, признава, че хората със свободни професии се справят много по-трудно. Затова наскоро той започва работа в пловдивското радио като шофьор. От човек с две професии се превръща в такъв с 3.

„Ако не беше работата ми в радиото, съм свършен. В момента не може да свирим на живо, не можем да репетираме. Правим проекти от разстояние. Единият записва, праща на другия, той наслагва текста или музиката и връща на следващия.

Много музиканти, поне 90%, работят и нещо друго, за да се издържат, коментира Румен.

Румен Кутев

Според него пловдивската клубна сцена така или иначе замира.

"Пандемията само ще засили тази тенденция, защото хората ще свикнат да са затворени, ще свикнат твърде много с технологиите, през които могат да видят всичко по света", разсъждава Куртев. Другото му притеснение е, че дори да искат да ходят по културни мероприятия след вдигането на мерките, пловдивчани няма да имат средствата, с които да го правят.

С близо 80% пък са спаднали постъпленията през последните месеци при Сашо Маринов, който има семейно студио за фото- и видеообработка. Той смята да прекара следващите 3 седмици в наваксване на минали задачи, да се забавлява в домашна обстановка и да научи нови неща. 

Сашо Маринов

"Имаме спестени пари, но не сме като други сектори, които получиха помощи. Пандемията ни върна назад, но ние знаем 2 и 200, ще се справим и с това", добавя той. 

На актрисата Мария Миради пък се е наложило да прекъсне снимките на филма, планувани за октомври. Тя се е възползвала от българското законодателство и е стопирала дейността на продуцентската си къща.

"На всеки трябва да му свети лампичката, че може да дойде време, в което да не работим. Всичко може да се случи и трябва да имаме резервен план или спестени средства. Често се случва независими актьори да си докарват една прилична заплата с няколко участия месечно", заявява Миради.

Представлението ѝ „Потъване“ се игра именно по клубните сцени, където иска да прожектира и филма си. Заради пандемията всичко се отлага, особено защото главният актьор е от Милано - един от най-рисковите райони на Италия. Пътуванията до там и обратно също са се проваляли. 

През идните седмици тя ще се отдаде на ремонти и на блога си в Instagram, обвързан с кулинарията и културата на Пловдив 

"България не е ресторант, но много от нас сме зависими от клубните сцени и нещата се навързват. Важно е да не се отдаваме на паника и отчаяние, но също и да се пазим", пази доза оптимизъм Мария.

Междувременно Пловдивската опера отмени представленията си до края на ноември. Драматичният театър "Н. О. Масалитинов" и  Кукленият театър засега смятат да продължат спектаклите за своите почитатели под тепетата, но с разредена програма. Защо културните институции трябва да развяват бялото знаме, разсъждава пред "Марица" Бойко Илиев, директор на столичния Нов театър НДК. 

"Няма да затваряме, освен ако не бъдем принудени. За мен това е кауза. Сметките, разбира се, не излизат. При 30% допустимост наемът си остава 100%. Дори и да спрем, пак е 100%. Но не това е важното. Губи се смисълът на живота! Онзи живот, който обичам: да се срещам с хората чрез изкуството, създадено от човешкия гений. Не съм съгласен да бъда затворник, дори в собствения си дом, без съд и присъда! Докато съм жив, ще се стремя да живея и никакъв вирус няма да определи моето съществуване на тази земя. Така че Нов театър НДК продължава своята мисия!“, коментира още Бойко Илиев.

Трупа предлага спектакли зад витрина  

Чехи измислиха как театрите да продължат със спектаклите насред пандемията от коронавирус. Пражката трупа "Цирк Ла Путика" откри "Културна витрина" в търговска сграда в Прага, където публика до четирима души може да гледа отвън през витрината петминутно представление на живо с музика, акробатика и танци при спазване на изискванията за социална дистанция.

Витрината работи от вторник и предлага две вечери на представления, вдъхновени от гишетата за вземане на храна за вкъщи в ресторантите, които също бяха принудени да не работят с клиенти на място заради заразата.

"Тези представления са за хора, пристрастени към културата на живо. Те ще получат своята доза жива култура тук", казва директорът на цирковата трупа Ростислав Новак.

Представленията започват, след като служители на трупата настанят зрителите пред витрината и гонг подаде сигнал за вдигане на завесата. Билетите, които са безплатни и с възможност всеки зрител да дари за трупата, се изчерпаха бързо, след като бяха пуснати онлайн на сайта на трупата. За хората, успели да се снабдят с билети, това е напомняне какво губят хората по време на ограниченията заради пандемията.

"Невъзможно е да се сравни живото представление с телевизия", коментира зрителката Кристина Фендричова, която е сред късметлиите, вредили се с места пред витрината.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?