Идея за почивните дни: Панагюрското злато е у дома до 11 юни

Новини от Пазарджик и региона

От днес Панагюрското златно съкровище се завръща отново в залата-трезор на Историческия музей в средногорския град, съобщават от културната институция. Посетителите ще могат да се насладят на уникалните съдове, прославили Панагюрище и България по цял свят, до 11 юни 2018 г.

Панагюрският край е заселен от дълбока древност. Негови обитатели през бронзовата и желязната епоха са траките.

Откритото на 8 декември 1949г. Панагюрско златно съкровище, множеството археологически находки, както и уникалните гробни съоръжения открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална идуховна култура на местните тракийски племена. 

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6,164 кг култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако - гръцкия пантеон.

Древните експонати ще бъдат изложени в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

В дарителско Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Исторически музей - Панагюрище. По дарителското споразумение, освен изграждането на уникалната зала трезор, бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?