Художникът Тоню Цанев: В British museum има две мотики, в моя - 300

Преди 11 години един художник, който прекарва 42 години в София, се завръща в родното си село и решава да направи музей на мотиката в двора си. Това е художникът Тоню Цанев, който дълги години се е занимавал и с анимационни филми.

И на присмеха на околните, че всички мотики си приличат, отговаря сериозно, че е точно обратното.

И създава девиза на музея си: „Лоша ракия и добра мотика няма”.

„Сигурно е единственият в Слънчевата система. Има отделни експонати в историческите музеи тук и там, но толкова много, колкото аз имам - няма. В Бритиш Мюзиъм в Лондон и в Пергамон в Берлин има по 1-2 мотики”, пресмята той.

През 2008 година починала майка му в Гранит. Преди това творецът, който живее в София, се върнал да я гледа.

Тя бе типичен представител на бахчеванлъка и зеленчукопроизводството в района на село Гранит. Реших в нейна чест да направя музея”, разказва Тоню Цанев.

Помни с каква любов се отнасяла към мотиките майка му. Така започнал да обикаля изби и тавани на съселяни.

Събрал голяма колекция от мотики с дървени дръжки - всяка една резбована по желанието на стопанина си. Те са подредени на видно място в двора на къщата му.

„Събирането на стари мотики е лесна работа. В пунктовете за вторични суровини се намират лесно на цени от 60 до 80 стотинки. И разнообразието им е голямо”, разказва Тоню Цанев.

Така за няколко години събрал над 300 мотики. И стигнал до логичното продължение на музея - другият инструмент силно недолюбван от българина - правата лопата.

Няма как - разширих обсега на музея”, казва Цанев.

Чувства се донякъде неразбран, защото който види тоновете ръждясали мотики в двора му, започва да се шегува.

„Хората не разбират смисъла на моето начинание. Това се дължи, от една страна, на факта, че мотиката е символ на тежък труд. Другите пък са заблудени в новото начинание ”безмотично земеделие”. То е голяма глупост, защото без труд и мотика нищо не излиза от градината”, категоричен е Тоню Цанев.

Експонатите са под специални навеси в двора на къщата му. От крадци ги пази денонощно немска овчарка.

Ще открие ли община "Братя Даскалови" музей на мотиките

„И моя милост не обича много да използва мотика и лопата. Но като дизайн инструментът е уникален и има такова голямо разнообразие“, казва Тоню Цанев.

В двора си ги държи под покрити навеси. В община „Братя Даскалови” няма никакъв музей.

„Няма да е лошо да се пригоди някоя зала за тази цел. Аз самият не мога да направя частен музей. Юридическите подробности  са много и са досадни”, казва художникът.

Другата страст на Тоню Цанев е 1700-годишният дъб в село Гранит. Част от него още е жива и миналата година събрал кофа жълъди от гиганта.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Илиева

Илиева

28.10.2020 | 13:35

Всички, които влязат в музея, и видят ръждясалите мотики, както казва Цанев, започват да се шегуват. За непознаващите го: те се шегуват, защото самият той е един от най-големите мундари с пословичен мързел. Е, не е ли странно да има музей точно на ОРЪДИЕ НА ТРУДА /нещо непознато за него/

Отговори
1 0
Тарра

Тарра

18.10.2023 | 22:51

С Цанев мотиките от 300 стават 301.

Отговори
0 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?