1553

Художник, табу за галериите, готви изложба в ателието си

Скандалният допреди 10 години Аркадиуш Жабовски ще подготви за есента първата си от много време самостоятелна изложба. Ще изложи творбите за нея в големите помещения на студиото си в Пловдив, а не в галерия.

„Още съм забранен по пловдивските галерии”, обясни Жабовски. Художникът с корени от Полша и от родопското село Малево, отказва да каже какво точно смята да покаже на изложбата си. 

В началото на тази година рисуваше родопски пейзажи. Сега иска да покаже „нещо нетипично”, за което отказва да даде подробности. „Всички мои изложби не съм ги избирал аз, а те сами са ме намирали”, каза той.

Аркадиуш Жабовски стана табу за пловдивските галеристи, когато преди 11 години, като предложи картини за Деня на народните будители, които изобразяваха мъжки и женски полов орган.

Платната „Български политически възбудител" и „Български избирателен полегател" тогава не бяха допуснати до изложбата на Дружеството на художниците. 

След няколко месеца показа картините “Живот и смърт I” и “Живот и смърт II”. На тях имаше два голи торса - мъжки и женски. Набързо бяха определениа като „илюстрации към порносписание”.

Изобразяваха гола женска гръд без имплант, гигантски сперматозоид, зрееща яйцеклетка. На мъжкия торс Жабовски бе нарисувал пулсираща матка, върху която бе образът на митрополит Николай.

И реакцията не закъсня – на първата му самостоятелна изложба освен медии не дойде никой. 

Така Жабовски изпадна в творческа криза, която продължи 8-9 години. След това започна да прави своите любими родопски пейзажи и не да ги продава, а да ги предлага на бартер срещу инвентар, който ще му трябва в студиото в Малево.

Предложи бартер за „картини - срещу ножовки”. „Аз винаги казвам, че няма никакъв смисъл да продавам картините си”, каза Жабовски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?