2374

Художник от Монпелие реди колажи пред сградата на БНБ

Известният български художник Мартин Джачков поставя двадесет картини пред бившата страда на БНБ на ул. „Райко Даскалов” в Пловдив. Те ще са там между 8 и 31 август. Името на експозицията е „Омагьосана душа“, а осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори в Париж, в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство - портретурата. Той е признат майстор на поетичния колаж.

Мартин Джачков е роден в Ловеч, където учи в езиковата гимназия, след което завършва във френския Монпелие. Първото поприще на българския артист е модният дизайн. В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" стига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Първото нещо, което е нарисувал в живота си, е портрет на Пеги Гугенхайм, който е излаган в Лондон. Докато следва, продава дизайнерските си дрехи на знаменитости, създава свое издателство, а портретите му вече са част от колекциите на най-големите колекционери на изящно изкуство в Европа и Америка.

От 2016 г. до момента Джачков е направил над 180 колажа в най-трудния жанр на изящното изкуство - този на портрета. Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, за да бъдат създадени и завършени, а всеки съдържа между 500 и 4000 парченца хартиени образи.

Още интересни събития в най-добрия гид за Пловдив - https://spravochnik.marica.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пешо

Пешо

02.08.2022 | 05:39

Трябва да е доста закъсал за да стигне до зданието на пловдивска банка.

Отговори
0 0
МДЖ

МДЖ

05.08.2022 | 15:36

Нямам затруднения, за мен е радост моите картини да са в Пловдив, дори и да бяха сложени на пътя, пред табелата на града:) Важен е контакта с публиката и той няма да е последн в Пловдив. Заповядайте от 24 май 2023г и в градската художествена галерия.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?