49
Следвайте ни

Художник обезсмърти певци и музиканти по стени и скали

Стойко Гагъмов изрисува по каменните дувари в Брестовица Стефан Данаилов, Лолова, Мутафова и Тодор Колев 

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по 
Радио Пловдив, [email protected]

 

Уникален човек и творец е художникът Стойко Гагъмов, чиито корени са от Асеновград. Той е живял в Пловдив, а от две години е жител на село Брестовица и веднага е преобразил улицата, на която живее, параклисите и фасадата на читалището. Дарбата да рисува е наследил от дядо си Стойко, на когото е кръстен и който навремето е рисувал всички файтони в Асеновград, защото не му позволявали да рисува икони.

60-годишният художник се прочу и с портретите на славни българи, които изрисува по скалите на родното Черноморие и дори попадна в новинарските емисии на телевизиите. Цяло лято Гагъмов е с четка край бреговете на Приморско, където вече има негова галерия на открито с над 300 портрета на наши и световни герои. Избрал е любимия си град, защото 24 години е бил спасител на морето, познава добре района и е получил разрешение от местната управа за галерията си на открито. Най-много й се радвали чужденците, които не спирали да се снимат пред изрисуваните скали.

Името му е известно и на остров Тенерифе, град Санта Круз, където рисунките му се простират върху 2400 кв. метра вълнолом до огромно пристанище. Неговият почерк се вижда и на много места по тепетата в Пловдив, както и на големи обществени сгради в Батак, Асеновград, селата Йоаким Груево, Триводици, Брестовица и дори родопското Полковник Серафимово. Там на сградата на читалището е нарисувал портрет на известния родопски певец Георги Чилингиров и гайдаря Георги Мусорлиев, родени в селото.

Тази пролет на сградата на кметството в село Триводици, община Стамболийски, нарисува портрет на неповторимата Надка Караджова, известна като Славея на Пазарджишко. По скалите в Приморско е изрисувал ликовете на прочутия кларнетист Петко Радев, световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, а в Малко Търново има негов портрет на певицата Магда Пушкарова - „Чародейката на Странджа“. Нарисувал е портрети на Недялка Керанова, Радка Кушлева и царя на кларнета Георги Коев от Мало Конаре, Пазарджишко.

Стойко Гагъмов признава, че най-много досега е рисувал портрети в огромни размери на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и небесния закрилник на българите Свети Иван Рилски. Негово дело е портретът на Левски по пътя Асеновград-Смолян, който завърши миналата година. В странджанското село Фазаново по желание на местните е нарисувал Александър Стамболийски, а на кметството в село Йоаким Груево - огромен портрет на българския просветител Йоаким Груев.

Тези дни Стойко се прибра от морето в Брестовица и се захвана да разкрасява улицата, на която живее. На една от каменните огради по желание на собствениците е нарисувал портретите на Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Тодор Колев и сега това са най-известните артулици в Брестовица. Използва само автобои, защото издържат най-дълго на атмосферни условия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?