Следвайте ни

Художник на митични чудовища създаде „Хеликоптер мъни”

viber icon

Стефан Балтов, който е ритъм китара в бандата, живее с питбул и червенобузеста костенурка. Античният свят го вдъхнови за изложбата в Пловдив

Един бургазлия открива преди години малкото градче Горна Оряховица и се влюбва веднага в него. За това помага и съпругата му, която е оттам. Картините на Стефан Балтов са странни и напомнят с нещо на английските романтици от края на 18. век. Освен художник, Стефан е рок музикант и писател. Написал е един роман, има две радиопиеси и куп разкази. Живее с две кучета и костенурка в градчето до Велико Търново. Преди 3 години той показа в Пловдив изложбата „Последната гара”. В нея платната му преливаха от причудливи същества и чудовища. Сега Балтов показва романтични пейзажи с рухнали гръцки и римски колони, сред които прелитат призраци.

Има нещо общо между  бургазлии и пловдивчани. Веднъж бургазлия - винаги си оставаш такъв, та дори и да живееш  и в Горна Оряховица. Същото е и с пловдивчаните, смята Стефан Балтов. За това, че хората от двата града си приличат спомага и фактът, че са космополитни - имат много малцинства, които живеят заедно с българите. Стефан е интересен творец - говори бавно и спокойно - не можеш да разбереш кога е сериозен и кога се шегува. С един тон и ентусиазъм ти говори за любимите си романтици Самюъл Колридж и Джон Констабъл, както и за новата си рок група „Хеликоптер мъни”. На изложбата „Последната гара” преди 3 години творбите му бяха определени като „еротика, изродена в кошмарни митични чудовища”.

Стефан живее от много години в Горна Оряховица. Има къща на пътя с изглед към Арбанаси. „Където жената - там и рогата! Районът е уютен и спокоен. Художниците винаги си търсим някакво спокойствие - ние сме светски хора в най-широкия смисъл на думата. Живеем в ателиетата си и има значение къде се намират. Хубаво е да са на някое спокойно място. Затова често сме или като „бежанци” или „аристократи”, обяснява художникът. Къщата му е в единия край на Горна Оряховица, което означава на около 200 метра от центъра на града.

Художникът, който рисува чудовища, призраци или паднали колони, е и човек на изящното словото. И литературните му творби, както и картините, са пълни с фантазии. „Винаги съм чел много. Сега постоянно пиша - имах идеи за утопии и антиутопии. Утопиите ми са за един по-добър свят, който накрая все се оказва по-лош от предния”, казва Стефан Балтов.

Наскоро написал и радиопиеса. В малко остарял стил, уточнява той. Радиопиесата му е алюзия за българското обществото след промените. Действието обаче е в Австралия. Разказва за резидент от нашите тайни служби, който живее там дегизиран като австралийски магьосник. „В тия болни времена хората ни книги искат да четат, ни пиеси да слушат. Затова съм качил всичко за свободно четене в интернет”, казва пишещият художник.

Третото му хоби е рок музиката. Преди години организирал в Горна Оряховица групата „Озон Френдли”. Била сборен състав с хора от Павликени и Велико Търново. Свирили поп-рок в мазето на Младежкия дом в железничарския град. Стефан е на ритъм китара. „После „заровихме огъня” на „Озон Френдли” и стартирахме с нова група - „Аудио гара”. Железничарски град - железничарска група”, разказва Стефан Балтов. Сега и тя е тръгнала към „заравяне на огъня”. Третият му нов проект се казва „Хеликоптер мъни”. „Заради пандемията групите са на трупчета - самодейните групи отказват участия от солидарност с професионалните, които останаха без ангажименти.

В картините си търси умишлено любимия си 18. век. „Искам да правя нещо, което да се доближава до класическата античност. Усещам носталгии по последните прединдустриални времена - преди времето на фабричните комини. Последните 2 години се връщам към това, което съм рисувал в 7-8. клас”, обяснява той.

Преди 50 години подарили на баща му книга с руски репродукции от Руската книжарница. Преди година открил отново тази книга. „В нея няма картина, която да не съм опитал да прерисувам. И досега се виждат драсканиците ми от молива”, смее се Балтов.

Живее с две кучета и с червенобузеста костенурка. Има питбул и една улична превъзходна. И двете са в двора на къщата му. „Животът на артиста е доста прозаичен. Ако бях актьор, щях да имам желание да влизам в обществото, да се отърквам в големците”, казва той.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?