2374

Художник готви 12-метров стенопис в пловдивско училище

Голям стенопис на екологична тематика ще направи на вътрешна стена в училище „Душо Хаджидеков” преподавателят от НХГ „Цанко Лавренов” Пламен Велчев.

Творбата е дълга около 12 метра и ще е висока 3 метра. Осъществяването й ще е един вид завръщане към монументалната живопис от времето на Йоан Левиев и Димитър Киров.

„Шест мои ученици ще ми помагат в работата. Темата е как човечеството се развива и има принос в замърсяването, а на накрая природата се извисява над него”, обясни художникът. 

В момента той довършва окончателния проект от картон за стенописа. Работата по него ще започне в края на април, когато времето се затопли. За творбата ще бъдат използвани професионални акрилни бои и спрейове. 

Пламен Велчев първо мислил да направи творбата си на някоя външна стена, но се отказал, зароди много пречки, които може да възникнат от несъгласни собственици. Така стигнал до идеята да го осъществи в училище. Предложил я на три училища и ОУ „Душо Хаджидеков” я харесали. 

Три ученички на Велчев работиха като доброволки за "Стената на познанието" в НХГ "Цанко Лавренов"

Преди две години Пламен Велчев и негови ученици направиха големия външен стенопис „Стената на познанието” в Националната художествена гимназия. Творецът е пловдивчанин, завършил е графика във Филаделфия и от 2000 до 2019 година живее и твори в Съединените щати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?