Следвайте ни

Художниците „взимат“ новата галерия на Гладстон

viber icon

На прощаване общинските съветници решиха да предоставят за стопанисване и управление новата сграда на ул. Гладстон 32 на Градската художествена галерия. Решението не подкрепено с 26 гласа за, 10 против и 2 въздържал се. Преди окончателното гласуване старейшините дадоха думата на директора на галерията Красимир Линков и председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева,   според която Общината  грубо пренебрегва условията от подписания със сдружените творци меморандум за безвъзмездно  предоставяне на сградата за ползване от тях след  построяването й. 

Директорът на ГХГ Красимир Линков подчерта, че приложеният бизнес план за издръжка на галерията от художниците е нереалистичен, тъй като по закон те нямат право да извършват търговска дейност. Фурнаджиева пък контрира, че спорът за Галерията трябва да се реши в съда. 

Дебатът продължи над час, а по време на него беше изразено и опасението, че съветниците може да взмат прибързано решение, имайки предвид, че е края на мандата. Освен това те имаха опасения дали художниците от дружеството ще са в състояние да се спраят с издръжката на сградата.

Съветниците се обединиха около тезата, че дебатът за култура,  е навременен винаги и особено, когато  градът е културна столица на Европа,

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?