Следвайте ни

Художниците се чудят: Защо за певците има награди, а за нас - не

viber icon

Нито един пловдивчанин и нито един художник не са в списъка на министерството на Културата за държавни парични награди на творци за особени заслуги. От самото начало бе казано, че болшинството от наградените са свързани с родната естрада и „Златния Орфей“.

Причината за награждаването на 92-а певци, автори на текстове и композитори е, че преди 30 години бил изгубен архивът на дирекция „Музика“. Сред почетените са Васил Найденов, Васко Кръпката, Братя Аргирови, цялата Тоника СВ и кой ли още не. Всички те ще получават надбавки от 500 до 700 лева месечно за следващите 3 години.

Същото обаче стана и с архива на Съюза на художниците. За това напомня художничката Вихра Григорова.

Авторката на стенописи разказва, че навремето художниците са плащали осигуровки на базата на всеки получен хонорар.

„Никога не сме крили доходи. Отиваше се с хонорарния лист от предния път и като вземеш новия хонорар винаги се удържаше. Тези пари от хонорарите така и никога не ги видях – пенсията ми идва от 43 години стаж в Художествената галерия в Пловдив“, казва тя. 

Много нейни колеги са пенсионирани на минимални пенсии. Единствено тези, които са работили в галерии или са били учители по рисуване са в по-различно положение. 

Г-жа Григорова помни случай, когато за една монументална работа са внасяни данъци, колкото е пенсията за една година. Всичко е регистрирано в Съюза на художниците.

„Къде потъна тази документация“, пита Григорова. Като цяло много от колегите й художници са на минимални пенсии.

В Дружеството на пловдивските художници недоумяват защо е тази „естрадна“ избирателност на министерството.

„Винаги е това пренебрежение! Художниците от четчицата до боята, всичко от собствен джоб правят! Пенсионират се на минимална пенсия и никъде не става въпрос за тях, когато дойде време до награди“, негодува председателката на ДПХ Снежана Фурнаджиева.

Тя припомня, че има много наши творци с принос за културата на страната и, които са на минимални пенсии. „Гледат на нас като на хора, които ще работят до гроб“, добавя тя. 

Един от доайените в дружеството е 73-годишният Вълчан Петров. Не иска да коментира решението за наградите на Министерството на културата, за да не излезе, че „завижда на някого“.

Живее с пенсия 150 лева, която сега е увеличена с 50 и взима добавка от пенсията на починалата си съпруга. 

„Каквото и да кажа ще излезе, че завиждам. В такива награди би трябвало да има творци всички жанрове. Трудно се избира кой да получи и кой не. Направи ми впечатление, че Христо Кидиков е в него – радвам се, познавам го лично. Има, обаче и някои други, които май са „набутани“ в списъка“, казва пловдивският класик. 

Пенсията му е ниска, защото счетоводителката му му взела парите за няколко години, които внасял.

„Имаше строеж и аз явно съм й запълвал дупките. Така загубих 2-3 години. После ме караха да ги довнеса, но в един момент вдигнах ръце. Така карах със 150 лева допреди увеличението“, разказва той.

Макар да е с ниска пенсия ходатайства за колеги. Наскоро опитал да говори за двама колеги с кмета на Монтана.  

„Единият е Галилей Симеонов, който е на 91 години - преподавател в Академията. Другият е 76-годишен. Опитах да им помогна и обещаха да намерят някакъв начин“, разказва той. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

През  живота  ми

През живота ми

02.03.2021 | 10:42

Много пъти съм награждаван. Но да искам да ме награждават това е срамно.

Отговори
0 0
Ами

Ами

01.03.2021 | 20:50

Просто не сте достатъчно нахални, скъпи художници. Певците са екстраверти, пъчат се, привличат внимание, особено на по-елементарни хора. А вие сте други - неслучайно терминът е "изящни изкуства", несъвместим с пошлостта, просията и грубото предлагане. Да ме извинят меломаните, пристрастна съм - обичам изобразителното изкуство под всякаква форма и го смятам за наистина по-ценно и "изящно" от изпълнението на чужди думи под съпровод на чужда музика.

Отговори
2 0
Ми на нас?

Ми на нас?

01.03.2021 | 19:54

И ние с мотиките искаме пенсии награди, защо само на певците.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?