46

Художници юбиляри с изложба в "Капана"

Дружеството на пловдивските художници отново представя творци юбиляри в тазгодишното издание на колективната изложба "5/6/7" с куратор Костадин Отонов. Изложбата се открива  навръх Архангеловден - днес в 18:00 часа в галерия "Капана" на ул. "Райко Даскалов" 25,  и ще може да се види до 27 ноември.

Заиграването с цифрите в заглавието е свързано с навършването на кръгла годишнина на авторите - 5, 6 и 7 десетилетия. Всяка от цифрите е в различен цветови код: жълто - за 50-годишните, синьо - за 60-годишните, и червено - за „най-зрелите“, 70-годишните автори. Общият брой на представените творци е 13, нещо като отказ от всякакъв фатализъм, свързан с възрастта.

Представянето отдава почит на двама известни автори, които не дочакаха своя юбилей - доц. Дечко Дечев (75 г.) и Христо Стойчев (75 г.). Най-млад сред художниците в изложбата е Георги Щърбев, който отбелязва 50-годишнина. 60-годишни са Борис Богданов, Борис Стоилов, Ангел Гешев, Николай Рогачев, Васил Тенев, Дамян Христов. На 70 са Снежана Фурнаджиева и Емилия Арабаджиева, а на 70+5 - Вълчан Петров и Жорж Ру. За пореден път пловдивската публика може да се наслади на  прекрасна селекция от зрели автори, доказани фигури в художествения живот на града под тепетата. 

Изложбата е част от Календара на културните събития и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?