71

Художничката Гергана Попова представя своите "Магични светове" в Тотал Спорт

Художничката Гергана Попова омагьоса изкуствоведите в града под тепетата с изложбата си „Магични светове“. Експозицията беше открита на 9 май в Тотал Спорт, където са изложени и творбите на Попова за всички желаещи да им се насладят до края на месец май.

Попова пристига в Пловдив директно от последната си изложба през април във Виена. Любителите на изобразителното изкуство ще видят 50 платна в различни формати. Сред тях има и популярните „файн арт принтове“. Според Мирослав Радев, българката, която живее и твори в Австрия, е рядко явление в изобразителното изкуство. Художничката развива свой силно характерен и специфичен изобразителен стил, който може да се определи като магически
символизъм, заради специфичните техники на рисуване, нетипичните материали, които използва, цветовата енергия и семантичните препратки към история, фолклор, философия и религия.

Изкуството на Гергана е изградено от много символи и различни кодове, които съдържат дълбок философски пласт и носят силен подтекст, който трябва да се разчете и тълкува. Композициите са групирани по нестандартен начин, също натоварен със смислов контекст. В експозицията си „Магични светове“ авторката предизвиква зрителите със сложен художествен ребус, който трябва да разгадаят.

На откриването на изложбата за музикалната атмосфера се погрижи известният австрийски рок и блус певец и китарист Юрген Ротенщайнер, който свири заедно с виртуозния български пианист маестро Станислав Арабаджиев.

Гергана Попова е художник, певец, поет, композитор и музикален аранжор, музикален мениджър и промоутър, пиар и журналист. Родена е в Свищов, завършва университет във Велико Търново, а по воля на съдбата живее и твори във Виена. Безкрайно обича древния и артистичен дух на Пловдив.

Освен изложбата, която предизвика истински фурор сред изкуствоведите, Гергана Попова е подготвила за пловдивчани и още една изненада. На 16 май, четвъртък, от 19 часа, тя отново ще бъде в Тотал Спорт заедно с талантливият маестро Станислав Арабаджиев, където двамата ще застанат рамо до рамо във вълнуващ концерт специално за пловдивската публика. 

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?