Художничка шие дрехи за боляри СНИМКИ

Калина Атанасова майстори на ръка златотъканни облекла от времето на Асеневци

Калина Атанасова е завършила специалността „Графика” във Великотърновския университет. След това се увлича по средновековните български костюми и започва да ги шие сама. Сега завършва докторантура на тема „Костюмите от Второто българско царство” към Шуменския университет. Калина работи в тясно сътрудничество с варненския клуб за средновековни възстановки „Авитохол”. По време на фестивала „Пловдив - древен и вечен” нейните болярски дрехи от коприна и ярко кадифе предизвикаха голям интерес.

Българските аристократи са се обличали в дрехи от скъпи платове и в тях са втъкавали златни нишки и перли. Модата е била да са ярки и да се забелязват отдалече. Така с няколко думи Калина обяснява модните тенденции по времето на Асеневци и Шишмановци.

За нея всичко започва край Шуменската крепост през 2004 година. Тогава край нея е направена първата голяма възстановка на средновековна битка у нас. Дошли и много доброволци от Полша, Унгария и Чехия. „Показахме превземането на шуменската крепост от крал Владислав Ягело Варненчик. Търсеше се масовост, а понеже битка не се прави с 10 човека, в нея се включиха и много жени. Аз участвах като войник”, разказва Калина Атанасова.

След шоуто тя видяла как поляци и чехи събличат железните доспехи и навличат средновековни цивилни дрехи. Това я заинтригувало. Така започнала да обикаля манастири и църкви, за да гледа как са изобразени на тях нашите аристократи.

Първата й средновековна рокля е копирана от наша болярка от Земенския манастир. Изображението е много добре запазено и на него се виждат детайли от дрехата. Роклята е доста по-семпла от тази на Десислава от Боянската църква. „Десислава е висша аристократка, а аз уших дрехата на обикновена болярка. Гледах да съм по-скромна”, казва Калина.

Вече 15 години шие и крои дрехи, които са носени преди 700-800 години. Понякога търси помощ при приятели - където работата е сложна и има бродерии с перли. От година на година събира все повече и повече информация. Българските боляри и търговци са се обличали луксозно и скъпо. Обичат коприната и кадифето. То се появява още в 12. век в Италия. Царството ни е поддържало търговски връзки с Апенините и така кадифето стига до тук. „Технологията на този плат е много особена. В Царевец в един гроб бяха намерени останки от кадифе”, припомня Калина.

За по-сложните костюми, където трябва да се втъкат в тях бижута, й помагат колеги. „Имало е много ръчни бродерии и са използвани не само конци. Голям майсторлък се иска за бродерия с перли и със златна и сребърна нишка”, разказва Калина. В началото използват много тънка жичка от злато и са шиели с нея. Понякога златото се съчетавало със сребърна нишка. Дори по сегашните стандарти такава дреха и много скъпа.

Между 12. и 14. век е изобретена сърмата, която познаваме сега. При нея текстилната нишка е увита с много фино златно фолио. Така технологията поевтинява. От Първото българско царство има само една находка на златотъканна дреха. „Когато тези дрехи са се протърквали, са ги горели, за да извлекат метала. Вероятно не са ги прали, а само са ги изчетквали внимателно”, обяснява тя.

Българските аристократи са си падали по ярките наситени цветове. „Колкото по-ярка е дрехата, толкова по-добре! От стенописите се вижда, че всички обожават яркочервения цвят. Целта е човекът да бъде забелязан отдалече. И в народната носия червеното е символ на здраве”, припомня специалистката. При мъжете обаче влечението към яркото е било още по-силно, защото са приемали, че с костюма си показват социалното положение. „Тогава не само са посрещали, но и са изпращали по дрехите”, казва Калина.

Голямата й мечта е да прави костюмите за скъп филм за Българското средновековие. Проблемът е, че от 35 години у нас не е снимано нищо такова. „Имаше проект за филм за Кера Тамара (сестрата на Иван Шишман, омъжена за султан Мурад), но не се получи”, припомня Калина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?