2374
Следвайте ни

Хубавата Яна си дойде от чужбина да рисува чудните ни къщи

viber icon

Художничката Яна Любенова показа в галерия „Възраждане” носталгичната изложба „На шир и длъж”, посветена на забравените български красоти. В нея има стари села, порти на изоставени домове, както и мъртвите прозорци на къщите, в които преди много години е кипял живот. 32-годишната художничка е от поколението, което израсна в училища, където българското не бе приоритет. Яна е живяла в чужбина, върнала се е тук и се интересува от всичко, свързано с нашия фолклор и бит.

Не е лесна работа да уредиш време за разговор с Яна. През деня рисува своите български пейзажи от старите  села, а вечерно време е на народни танци. „Обичам всичко българско - като се започне от нашия фолклор - танци, инструменти, носии и всичко, свързано с бита ни. Не осъзнаваме, че тук имаме невероятно разнообразие от цветове и звуци - нещо, което не е типично за други държави. В България има музикални инструменти, издаващи специфични звуци, които ги няма никъде другаде”, обяснява Яна Любенова.

Започва да се занимава с танци преди 7 години. И в двата си рода има народни танцьори и певци. „Израснала съм с българска народна музика и ми трябваше време да усетя ритъма на танца. Вкъщи имам оригиналната носия от моята баба. Тя сама си я е шила навремето за празниците”, разказва Яна. Има и други носии, които е купувала от други хора. Не остават сгънати в скрина, а все още ги носи и те още живеят чрез нея.

Яна припомня как през последните години има много абитуриентски балове, на които младите хора ходят в народни носии. Това става и по сватбите. „Малко или много се връщаме назад. Нашето поколение търси път напред с новите технологии, но в същото време не забравяме и откъде сме тръгнали”, казва тя.

Яна е живяла като много други млади хора в чужбина. И е избрала да се върне тук. „Там работиш, вземаш пари, но не можеш да говориш на родния си език. Човек има избор - да остане там или да се върне тук. Аз избрах да се върна и не съжалявам. Това е по-трудният избор”, подчертава художничката.

В изложбата й „Нашир и длъж” има само картини, рисувани през чумавата 2020 година. Решила да запечата на платната любимите си места от Централен Балкан. Обича да обикаля малките села в този район. На всяко място, където животът се е отдръпнал и отлетял някъде другаде, тя търси първо старите български домове.

„Рисувам външните врати и прозорците. Като нарисуваш такова нещо, ти го документираш за бъдещето. А това е място, където са живели поколения наред - раждали са се деца, имало е много живот в тях. Искам да запазя тази искра живот, която вече я няма”, казва художничката. Подчертава, че това е красотата на истинския живот. „Старата къща те дърпа назад - да я погледнеш”, убедена е Яна.

Не приема, че е от поколението, което е било неглижирано от държавата. Яна Любенова смята, че има голяма разлика между това да си „изоставен от държавата” и да си „изоставен от държавниците”. „Няма как да сме изоставени от държавата, ако държим на ценностите си и на нашите възрастни родители. Младото поколение е изоставено от държавниците, защото не му се дава възможност да се изяви в изкуството. Аз вярвам, че това нещо ще се промени”, казва Яна.

Като изрича това, тя има предвид създаването на различни прояви за млади хора, чиито кариери тепърва трябва да стартират. За утвърдените творци нещата са уредени. „Сега излизат талантливи млади хора от гимназии и университети и точно сега имат нужда да се развиват и да се покажат. Това е нещото, което липсва на нашата държава. А навън не е така. Младите хора сме доста упорити и ще се променим това”, убедена е Яна.

Гайдата, която разплаква българите на Запад

Художничката често казва: “Имаме невероятни женски гласове и смайващи гайди. Няма човек, който дори в чужбина, като чуе гайда от километри, и да не се сети за България. И да не настръхне. Те пазят автентичния звук на страната. Това е заключено в българския ген и рано или късно то се отключва”. Художничката живее във Варна от 13 години. “Всички знаят, че Пловдив е столица на културата в България. Във Варна по-скоро туризмът е водещ и е изтикан на предно ниво. Има обаче и галерии, които търсят млади автори”, разказва тя.

Възрожденската къща на село

Яна е сгодена за бивш моряк, който е обиколил света и също като нея обича българския фолклор и традиции. Двамата ще минат под венчило догодина. Мечтаят да си купят стара българска къща във възрожденски стил в някое от варненските села.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?