Следвайте ни

Христови вълнения: Христо Стоянов открива днес "Завещанието" в Дома на културата в Пловдив

viber icon

Писателят и колекционер на изобразително изкуство Христо Стоянов ще представи днес от 18:00 часа в Дома на културата "Борис Христов" 70 творби от своята богата колекция, носеща името "Завещанието". Събирал я е в продължение на 30 години. Цялата колекция е от 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури, а последната картина, която е на 140 години, писателят я купил за 7 лева.

Пловдивчани ще видят безценни платна на цяла плеяда майстори на живописта и графиката - от Владимир Димитров - Майстора до Стоимен Стоилов.  

Ето какво казва писателят за предстоящата изложба:

"Притеснявам се. Днес е откриването на изложбата с картини от колекцията ни, пък се притеснявам така, сякаш ще показвам мои картини. И притеснението ми не идва от друго, а от пространството - разбира се, че не могат да се съберат всички неща от колекцията. Не бих казал, че ще покажа най-доброто, защото всичко, което се намира в нея е най-доброто. Защото това не е хоби, това е страст.

В момента правя баница - това е хоби. Да изпитваш неистово нужда да се прибереш вкъщи при картините си - това е страст. Даже не това. Да искаш да се събудиш, за да попаднеш в този свят, където жена ми диша ведно с портретите по стените - това е страст. Пловдивската публика е взискателна - тя е свикнала с тежката артилерия в това изкуство. А аз трябва да подбера една малка, ама много малка част от това, което имаме.

В колекцията има автори с картини от ученическите им години до днес. Това е своеобразна колекция на техни неща. Има автори, които с картините си в нашата колекция биха могли да направят самостоятелни изложби... Не искам да ги споменавам - ще им завидят тези, които имат в колекцията по-малко неща. Но не това е притеснително. Притеснително е, че ще трябва да подбера... Заради това - започвам от най-близките. Другаде - с другите... И никой да не ми се сърди. А притеснението ми идва от това, че не мога да покажа всичко... Защото няма автор, няма картина от която да се притеснявам естетически... Благодаря на всинца ви... И извинявайте..."

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?