49
Следвайте ни

Христос Пападопулос показва Larsen C в Дома на културата

viber icon

Известният гръцки хореограф Христос Пападопулос ще представи довечера в Дома на културата „Борис Христов” новата си сценична творба Larsen C, която предизвика голям интерес на европейските сцени. Спектакълът започва в 20 часа, като за него ще важи изискването за представен зелен сертификат. Постановката, в която участват над 20 танцьори, е част от фестивала One Dance Week.

Заглавието е взето от името на един от големите ледници на Антарктика. Larsen C бе парче лед с размерите на Дания, което се отцепи от него през 2017 години и отплава в океана. В творбата си Пападопулос търси ритмиката на телата, което имитира и движението на леда в океана, а като метафора показва промяната в настроенията и мненията на хората. „Търся прехода от едно движение в друго, когато дори незначителна промяна в силата на звука или светлината могат да променят възприятието за това, което виждаме”, казва Пападопулос.

Другата тема, която засяга в Larsen C, е стареенето на тялото. „Как едно нещо, като кичур отрязана коса, от част от нашите тела изведнъж се превръща в нещо нежелано и предизвиква отвращение”, пита гръцкият творец. Фестивалът продължава в събота с „Точка на изчезване” на младите гръцки хореографи Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу.

Пухкавото бижу на италианската танцова сцена Силвия Грибауди ще представи спектакъла си „Грации” в неделя от 19.30 часа в залата на Дом на културата. Грибауди е бивша танцьорка, която осъзнава, че след 30-годишнината й тялото й напълнява драстично. И продължава да танцува под мотото, че човек не бива да се срамува от тялото си. В Италия води танцовата асоциация 60+. В „Грации” има много хумор и умерена самоирония. Силвия Грибауди излиза на сцената и танцува шеметно в компанията на трима млади италианци.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?