Следвайте ни

Христо Мутафчиев ни учи да обираме банки

Трупата на Сатиричния театър гостува в Дома на културата на 5 март

Сатиричен театър „Алеко Константинов“ гостува на 5 март в Дома на културата в Пловдив с комедията „Как се обира банка“ от Сами Файяд. Италианският драматург ни занимава с една наистина закачлива история за обир на банка през 60-те години на миналия век, когато още нямаше мобилни телефони, алармени цифрови апаратури, охранителни камери и пр. Обир на банка в Неапол от едно италианско бедно семейство.

В постановката участват Христо Мутафчиев, Ева Тепавичарова, Веселин Цанев, Михаил Сървански, Екатерина Георгиева, Маргарита Хлебарова, Явор Борисов, Красимир Куцупаров. Режисьор е Николай Ламбрев-Михайловски, превод Илиана Друмева, музика - Добрин Векилов-Дони. Сюжетът е повече от комичен. Благосъстоянието отдавна е напуснало семейството на Агостино Капече. Фантасмагоричните му изобретения като „кларинет за астматици” и опити с тиранти да модернизира затварянето на врати не могат да напълнят тенджерата за вечеря.

Но пък безумната идея да повлече цялата фамилия - от дъщерята в напреднала бременност до сприхавия тъст, е напът да се увенчае с успех. „Как се обира банка“ е заглавие уловка. Всъщност пиесата е опит да се анализират причините за социалната несправедливост в един свят на корупция, свръх потребление, липса на морал и свинско отношение към човещината. Свят, в който парите са божеството на силата и благополучието в живота.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?