Христо Кидиков събира каймака на естрадата за юбилей

Един от любимите фестивали на пловдивчани – „Празниците на Стария град”, започва на 13 септември. Мотото на тазгодишното X-то издание е „Код Памет“. 

Официалното му откриване е в 20:30 ч. на Античния театър с концерта „Пловдив в моето сърце”.  В него Христо Кидиков ще отбележи 75-годишния си юбилей. 

В концерта любимецът на две поколения Веселин Маринов, както и Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова и Развигор Попов. Гости са Орлин Горанов, Росица Кирилова и Тони Димитрова.

Водещ ще е Драгомир Драганов. Концертът е безплатен, но на Античния театър ще бъдат заети само 50% от местата.

Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на историческото наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. В предстоящото издание има интересни документални изложби. Те показват нови факти за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за „магьосника в текстила” проф. Марин Върбанов. 

Георги Тошев ще представи книгата „Дневници & Делници” и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова. Ще се запознаете с потомката на Бенковски Радина Росенова, която ще представи изложбата „Род”. 

Младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов показват живопис и авторски лампи със заглавието „Светлина и петна”. Юлия Райчевски ще демонстрира уникалните си авторски шапки. 

С концертно матине ще бъде почетена аметта на проф. акад. Николай Стойков, а за диксилендът и градът ще Ви „разкажат” големите майстори в жанра Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов. 

Предвидени са събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство. Целта е да бъдат вдъхновени младите към познание и творчество. 

Майстор Илия Учиков е подготвил работилница за създаване на гайди. За много сватбени двойки заедно с ОП „Радостни обреди” ще стартира пак акцията „Море от любов в Стария град“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?