3906

Хоровите празници в Стария град продължават с концерт на 24 май

Два хора ще вземат участие в концерта по повод 24. май в Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ от 18.00ч. Той е част от цикъла „Хорови празници в Стария град“, организиран от Камерен хор „Иван Спасов“ по повод няколко празника- Възкресение Христово, Ден на славянската писменост и култура, Международния ден на музиката и Ден на християнското семейство.

Гост в деня на славянската писменост и култура ще бъде Вокален ансамбъл "Езерец" при НЧ "Н. Вапцаров-1866" – Благоевград. Той е създаден от диригента и композитор Илиян Юручки през 2002 г., след дипломирането му в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив в класа по дирижиране на проф. Василка Спасова. В ансамбъла участват както професионални, така и непрофесионални певци. В техния репертоар присъстват аранжименти на народни песни, както от класиците – създатели на този жанр – Филип Кутев, Кирил Стефанов, Иван Вълев, Стефан Мутафчиев, така и от млади композитори с иновативен поглед върху музиката за народен хор. Вокален ансамбъл "Езерец" изпълнява и автентични образци, уникални както за България, така и за света, като песни "на ацане", "песни на високо", "Неделински двуглас" и др. Те представят и части от ритуали – сватба, лазаруване и др.

Освен в Благоевград и страната, ансамбълът осъществява турнета в Италия, Унгария, Полша, Англия, Турция и Македония. Два пъти е печелил първа награда в категория "Фолклорни хорове" на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" – Балчик. Два пъти е награждаван от Съюза на българските композитори за най-добра интерпретация на песен от съвременен български автор /2016 и 2018 г./ През 2021 г. получават награда за принос в съхраняването на българския дух.

Камерен хор „Иван Спасов“ има зад гърба си богата история. Създаден е през 1979г. от Никола Липов като Пловдивски младежки камерен хор. През 1999г. получава правото да носи името на една от най-забележителните личности в новата културна история на България – Иван Спасов. Редовно участва в престижни национални и международни фестивали и конкурси. Носител е на множество награди и отличия. Осъществил е концертни турнета в почти цяла Европа. Репертоарът на хора е много разнообразен и включва композиции от ІХ до ХХІ век в различни стилове и жанрове. От 2000г. диригент на хора е Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор от 1999г. е Росица Димова.   

Хоровите празници в Стария град се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар на града.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?