Следвайте ни

Хореографи вдигат паметник на проф. Кирил Дженев СНИМКИ

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Танцови ансамбли, формации и клубове от Пловдив се обединиха под каузата за изграждането на паметник на именития хореограф и основател на ансамбъл „Тракия“ проф. Кирил Дженев. Инициативата по набирането на средства започна от година насам, а идеята е на вечно усмихнатия и позитивен ръководител на фолклорен танцов театър „ХЕМ“ Иван Димитров и неговата фондация.

Кулминацията ще бъде на 23 септември на Античния театър, където на една сцена ще се съберат почти всички танцови формации в града под тепетата начело с ансамбъл „Тракия“ на голям благотворителен концерт. Набраните средства ще бъдат използвани за изграждането на внушителен паметник в цял ръст на проф. Дженев, считан за баща на танцовото изкуство в Пловдив.

Изработката на монумента е поверена на скулптора Иван Тотев и ще представлява композиция от фигура с височина 210 см, изпълнена в бронз с два гранитни обема и надпис. За изработката и монтирането на паметника ще са необходими общо 35 000 лева.

"Убеден съм, че паметникът на проф. Дженев ще бъде задължителна спирка за всички любители на българския фолклор и танцовото изкуство, които посещават Пловдив. А също така ще бъде и една от забележителностите в туристическите маршрути в града", казва Иван Димитров.

Проф. Кирил Дженев започва професионалния си път в „Държавен ансамбъл за народни песни и танци - София“, после работи като хореограф на ансамблите „Средец“ и „Пирин“, а през 1974 г. основава ансамбъл „Тракия“ в Пловдив. Занимава се активно с научна работа в сферата на хореографията и е автор на редица трудове, статии и рецензии. Педагогическата му дейност включва преподавателска работа в „Държавно хореографско училище“, а през 1974 г. поставя началото на специалността „Хореографска режисура” към Висшия музикално-педагогически институт в град Пловдив (по-късно преименуван на АМТИИ). Съавтор е в учебниците "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис", а през 1979 година издава учебника "Кинетография", който подготвя самостоятелно.

"За съжаление, приносът на проф. Дженев към съхранението и популяризирането на народните танци  и културата общо остава непознат за широката общественост в България. Това е причината ръководената от мен фондация „ХЕМ“ да разработи проект за запазване на паметта и публично представяне на делото на проф. Кирил Дженев", казва Иван Димитров.

В танцовата фиеста на 23 септември ще вземат участие ансамблите „Дилянка“, „Седенчица“ и „Иглика“ с ръководители Мария Кисьова, Нели Карабахчиева и Венцислава Еленска. Идеята ще бъде подкрепена от фолклорно студио „Пълдин“ и школа по народни танци „Луди млади“ на Петя и Цвятко Маринови. В усилена репетиция и нова програма са танцьорите от танцов театър „ХЕМ“ на Иван Димитров, а акцент ще е участието на ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева, дъщеря на изтъкнатия хореограф. А мотото на концерта са неговите думи: „Танцът е преживяване“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?