49

Хорът на АМТИИ чества юбилей с голям концерт и нов диск

С големи концерт „Приказка за народен хор“ на 24 юни 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“ ще се отбележи половинвековния юбилей на Академичния народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- гр. Пловдив. Той е най-старият студентски хор у нас.

За юбилея си той издава двоен CD албум, който съдържа творби на Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Вълев, Кирил Стефанов, Георги Андреев, Костадин Бураджиев и др.

„Ще има и ретроспекция с важни за хора произведения през годините като „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в обработка на Филип Кутев, с която хорът се е представил на прегледа на народните хорове в Бургас през 1974 година”, обясни проф. Костадин Бураджиев.

Освен компакт диск, в момента се пише монография, която описва в подробности половинвековната история на първия студентски народен хор в страната.

Академичният народен хор е единственият носител на титлата „световен шампион“, завоювана през 2008 г. на Световния шампионат за хорово изкуство в Грац. През 2011 година той взима „Grand Prix” за хорово изкуство от същия форум. Тогава се състезава с всички спечелили до този момент формации.

В състава влизат 27 студенти от всички специалности на музикалната академия.

Хорът е създаден през 1972 г. от проф. Асен Диамандиев. От 1975 г. диригент на народния хор става доц. Стефан Мутафчиев.  

През 1981 г. ръководството на Академичния народен хор е поверено на проф. Василка Спасова, а от 2004 г. главен диригент на състава е проф. д-р Костадин Бураджиев. 

Наградите на състава са изключително много, спечелени основно от Международни конкурси в Китай, Русия, Белгия, Швейцария, Сърбия и др. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?