71

Хор „Евмолпея“ отбелязва празника на Светите братя в Града на консулите

Хор „Евмолпея“ ще отпразнува празника на Светите братя във втория по големина град на Северна Македония – Битоля или още познат като „Градът на консулите“. Формацията, която твърдо се налага като един от най-вълнуващите и  талантливи творчески състави в Пловдив и в страната, ще вземе участие в тържествената програма за отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирана от Генералното консулство на Република България в Битоля.

Девическата формация с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод  Йорданка Иванова и арт мениджър Ганка Янкова ще гостува в Битоля от 22 до 25.05.2024 г. Концертните ангажименти включват участие на официалния дипломатически прием в Генералното консулство – Битоля, при представянето на изложбата „В началото бе Буквата“, изготвена от Кирило-Методиевски научен център при Българската академия на науките. Евмолпиите ще посетят десет вековната църква, издигната от българският цар Борис – Михаил, намираща се в православния манастир  „Свети Наум“. Предвижда се организирано поднасяне на цветя на светлия празник 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в Охрид.

Рециталът по случай празника на писмеността ще започне с всеучилищния  химн  „Върви, народе възродени!“, който е написан от Стоян Михайловски преди 133 години. Внимателно подбрани български песни ще представляват концертния букет, с който хорът ще отбележи празника на българската култура наука и изкуство, в рамките на 31-то му задгранично турне.

Поканата към състава не е случайна. В близо  20 – годишната  си  история, хор „Евмолпея“ е осъществявал културно–дипломатически мисии в различни градове по света. Този път участието е още по-емоционално защото е по повод отбелязването на един от най-светлите празници. Дванадесет века след Кирил и Методий, мисията им по безспорен начин оставя отпечатъци не само в българското, а в европейското и световно културно-историческо наследство. Евмолпеите прегърнаха идеята да дадат собствен принос за отбелязване на делото на светите братя и в съседна Северна Македония.

Момичетата ще посетят и места свързани с личности от общото църковно и духовно минало на България и Македония като Григор Пърличев, Митрополит Методий Кусев, Димитър Робев и  Димитър Талев.

Хористките ще посетят античния град Хераклея Ликестис, основан през IV-ти век, най-стария театър в Северна Македония, джамията Хайдар кади, построена от Синан през XV-ти век, часовниковата кула от IV-ти век, най-разпознаваемият паметник в Битоля и паметника на Крали Марко в Прилеп.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?