46

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 с благотворителен концерт "Виенска класика"

На 7-ми декември, сряда, от 19:30 ч., Голяма зала на "Драматичен театър" - Пловдив ще бъде сцена на музикални интерпретации на световно ниво. Wiener Concert-Verein със солист и диригент големия български цигулар проф. Марио Хосен, ще потопят публиката в несравнима атмосфера с виртуозно изпълнение на едни от най-обичаните произведения на Моцарт и Хайдн.

Маестро Марио Хосен е солист и диригент с международна репутация. Сред емблематичните оркестри, на които е бил солист, са Симфоничният оркестър “Чайковски” на Московското държавно радио, Лондонска филхармония, Виенския симфоничен оркестър, English Chamber Orchestra, Оркестъра на Миланската Скала, Академия St. Martin and the Fields, Wiener KammerOrchester , Оркестър Брукнер Линц, националните филхармонии на Словения, Литва, Дания, Турция, Мексико, Бароковия оркестър на Хелзинки, Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. 

Удостоен е с много престижни награди, сред които награда „София“ за музика и наградата на ФМ класик радио. 

Концертирал е като солист в над 40 страни по света. Особена популярност му носят изпълненията на концертите, 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за едно от най- старите музикални издателства в света "Musikverlag- Doblinger" Виена и изпълнител на цялостното творчество на Паганини за цигулка и оркестър.

Получава покани да реализира световни премиерни записи на творби на Паганини, Меркаданте и Рола и интеграли на сонатите за цигулка на Бетовен, Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел, както и на концертите за цигулка на Моцарт. Артистичен директор на международния музикален фестивал „Варненско лято” (1926).

Проф. Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка

Концертът „Виенска класика“, организиран от ХОЛДИНГ КЦМ 2000, ще бъде първа среща на световноизвестният камерен оркестър Wiener Concert-Verein с българска публика. Носещ оригиналното историческо име на Виенския симфоничен оркестър, Wiener Concert-Verein е основан през 1987 г. от млади членове на този оркестър - понастоящем едни от най-добрите музиканти на Виена, посветени на изграждането на мостове между традиционната класическа музика и съвременната музика. 

Многократни носители на наградата на Ernst von Siemens Musikstiftung, Wiener Concert-Verein вижда себе си като посланик между различни музикални хоризонти, които не са противоположни, а се обогатяват взаимно, продължавайки и съживявайки традицията на виенската класическа музика на най-високо музикално ниво.

Традиционно, част от билетите за концерта са пуснати в продажба на касата на Драматичен театър Пловдив, а събраните средства ХОЛДИНГ КЦМ 2000 ще дари за благотворителна кауза. 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?