Пловдивска хигиенистка прописа стихове за COVID-19

Пловдивска хигиенистка започна да пише стихове, посветени на COVID-19. Сийка Клявкова вече има малък цикъл с 5 творби, които е събрала в тетрадка. 

Тя пише поезия от повече от 30 години, като досега търсенията й са в сферата на любовната лирика и забавните детски стихотворения.

Вирусът е метафора на изпитанията пред нас, уверена е Сийка. Започнала да пише по темата защото се дразни как хората не възприемат сериозно опасността. 

Последното й стихотворение е, че е хванала „вирусчето“ и го разпитва за какво е дошло. „Целта е да се посмеем, макар, че е тъжно“. 

„Марица“ припомня, че новата мода сред затворените в къщи писатели по света е да пишат дневници за времето на коронавируса – ден по ден.

А Сийка не е затворена - работи всеки ден и чисти с препарати брави и бюра по офисите в Пловдив. 

В едно от стихотворенията тя пише:

Що е писано, ще е така!

Спрете да се тревожите сега,

приемете своята съдба,

вярвайте, хора, в чудеса“.

Г-жа Клявкова цял живот е работила като камериерка. Започнала още при откриването на хотел „Ленинград“, днес "Санкт Петербург" в Пловдив. Там изкарала 20 години. После била 10 години в „Роял“ и 5 - в Банско. Има 50 години трудов стаж. 

В „Ленинград“ я назначили за камериерка с интервю. Изпитващият я попитал: Ако някой иска да му зашиеш копчето, какво ще направиш? Ще го зашия. Ето копчето ми е скъсано – заший го. Бръкнала в чантата си извадила иглата и конеца и му го зашила. Приета си, отсякъл изпитващият.

Работила е и в приемната на Стария град на ул. „Славейков“ 5, по времето, когато писателят Генчо Стоев е в творческа командировка за да пише „Цената на златото“. Той й показал някои тънкости, защото също е писал на младини поезия.

Посъветвал я: Не прекалявай! Искам след време на тази къща да има плоча: "Тук твореше писателят Генчо Стоев", а не "Тук твореше Сийка Клявкова".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Виртуалната пейка

Виртуалната пейка

05.04.2020 | 13:22

Тук бих писала така, няма значение каква ще е професията на човек, може и да си художник, но щом си,, леке,, просто не струваш, не си полезен дори за, самия себе си..! Аз съм по добра от нея, въпреки, че желанието ми беше от началното образование да пиша, пробвала съм се на ученическата тетрадка, но сега имам вдъхновение от две години насам, получават се нещата...! Имала съм желание да Байчовица, подготвят я нея усилено за нейната,, кончина,,...! Много хубаво не е на хубаво...!

Отговори
0 0
Исках да кажа, имала съм желание

Исках да кажа, имала съм желание

05.04.2020 | 13:50

Да бъда байчовица, това значи чистачка в училище, да си спомням за младежките години, гледайки тези младежи и девойчета, пърхащи от младост и сила, аз не мога да пърхам,, защото съм стара и 300 кг..!

Отговори
0 0
дии

дии

05.04.2020 | 13:12

Пък на хамалската пиаца има един хамалин бай Асан - той какви ги реди... направо клозетна поезия... Хайде моля ви се малко по-сериозно. То верно криза, ама глупости пишете, само и само да си заработите хонорарчето

Отговори
1 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?