Следвайте ни

Hi-Tech и зеленина влизат в новия проект за "Форум-Север"

viber icon

Плавно спускаща се бетонна стълба, обвита в зеленина ще води от Главната и площада към новия „Форум-Север”.

Теренът, който е разкрит още при строежа на Пощата преди 40 години, най-сетне бе напълно изследван от екипа на археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева.

Арх. Румяна Пройкова

Това е само част от идейния проект разработен от архитект Румяна Пройкова.

„Свободното вливане от площада и Главната във „Форум-Север” стана възможна след откупването на ъгловия имот”, казва арх. Пройкова. 

Стълбата е с конзолно изместени рамене и ще се спуска плавно надолу. Ще има две площадки и три рамене и ще е дълга около 8 метра.

Там гостите на града ще могат да слизат на нивото по протежението на древната колонада – стилобата. Стълбата ще застъпва и нивото амбулацио – покритият пешеходен участък пред античните сгради.

„Оттам ще може да се слезе до тротоара на „Гладстон”. Така от Главната улица и площада ще се стигне до Голямата базилика без да се пресича натоварен булевард”, обясни арх. Пройкова.

Новият проект следва принципа за зелена археология, който бе застъпен силно на „Форум-Запад”.

Сред откритите досега антични зидове ще има зелена трева, без никакви дървета и храсти.

„Всички тези руини ще са в този вид и няма да има големи надстройки, защото нямаме останал материал. Аз намерих стари снимки, на които се виждат натрупани колони, но те са изчезнали много отдавна. Единствено може да се вдигне част от изкуствена колона, както е на Форум-Запад”, предлага арх. Пройкова. 

В модерното представяне на „Форум-Север” може да участва и съществуващия голям калкан на последната къща от Главната.

„Тази прекрасна стена може да се превърне в специално място за прожекции и 3D мапинг, които да са  свързани с историята на това място”, казва Румяна Пройкова. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?