"Херкулес и Авгиевите обори" за старта на "Сцена на кръстопът"


18-тото издание на есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще отбележи пълнолетието си със богата програма, която стартира ден по-рано от обичайното. Откриването е на 9 септември от 21 часа на Античния театър с „Херкулес и Авгиевите обори” на Народен театър „Иван Вазов” – представление на режисьора Ивайло Христов.

 

Четири са премиерните заглавия в афиша на фестивала - „Сако от велур” от Станислав Стратиев, реж. Борис Панкин, и „Съблечи се!” от Джо Ортън, реж. Красимир Ранков – представления на Пловдивския драматичен театър, „Антигона” от Жан Ануи, реж. Иван Добчев, спектакъл на Театър „София”, „Жанна” от Ярослава Полинович, реж. Явор Гърдев, спектакъл на Народен театър „Иван Вазов”.

 

23 заглавия включва основната програма на фестивала. Народен театър „Иван Вазов” гостува с три спектакъла – на откриването „Херкулес и авгиевите обори”, „Жанна” и „Любов”. С по две заглавия са трупите на ДКТ „Иван Димов”-Хасково – „Разбиване” и „Дневникът на един луд”, театър „София” – „Антигона” и „Госпожа Министершата”, Пловдивски драматичен театър – „”Сако от велур” и „Съблечи се!”. На фестивала ще гостуват Сатиричният театър, Габровският театър „Рачо Стоянов”, Плевенският театър „Иван Радоев”, Театър 199 „Валентин Стойчев”, Държавен куклен театър-Варна, театър „Възраждане”, Малък градски театър „Зад канала”, Драматичен театър „Сава Огнянов”-Русе, НАТФИЗ, Драматично-куклен театър-Враца, Театър „Българска армия”.

В Пловдив ще гостуват актуалните носители на Аскеер Валери Йорданов (поддържаща мъжка роля за ролята на Хауи в „Заешка дупка”), Стефан Москов (режисура за „Професия Лъжец”), призьорите с Икар - най-добрият спектакъл "Професия Лъжец”,
Владимир Пенев (водеща мъжка роля на Арпагон в "Скъперникът"), Александър Кадиев(поддържаща мъжка роля на Клеант в "Скъперникът) и Лилия Маравиля (водеща женска роля на г-жа Министершата в "Г-жа Министершата”). Под тепетата ще гледаме и „Дневникът на един луд” – представлението с първи награди за режисура на Лилия Абаджиева и мъжка роля на Николай Урумов от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца.

Любопитни за публиката ще бъдат и двете чужди участия. Румънският театър „Одеон” ще представи спектакъла „Министершите” – представление с много участия на някои от най-престижните фестивали в северната ни съседка. Спектакълът е донесъл наградата за най-добра актриса на Международния театрален фестивал „Ателие” в Бейа Мар, както и наградата на журито на фестивала Веде театру в Бъзау, приза за най-добра актриса на Министерството на културата на Дорина Лазар, специалната награда от Националния комедиен фестивал в Галац на Емилия Добрин, наградата за най-добро женско изпълнение на Националния комедиен фестивал в Галац на Кока Блийс.

 

Националният академичен театър на руската драма „Леся Украинска” гостува със спектакъла „Едит Пиаф. Живот в розова светлина”.

 

Закриването на 18-тата „Сцена” също ще бъде бляскаво. На 23 септември от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов” ще се играе „Йерма” на театър „Българска армия” с режисьор Диана Добрева.

 

Изключително любопитна и жизнена е и съпътстващата програма на форума. Галерия U.P.A.R.K. ще бъде основен домакин на събитията. Фестивалът ще отбележи подобаващо пълнолетието си с изложба на плакати, фотоси и колажи от годините назад, ще се потопим в театралните утопии, родени от таланта на големия пловдивски художник Кольо Карамфилов, ще видим и експозицията „Моите утопии” на Вячислав Тихолов. Ще бъдат представени книги, посветени на някои от най-значимите български артисти – Велко Кънев, Кольо Карамфилов, Чочо Попйорданов, Росица Данаилова. Ще има премиери на театралния алманах „Гестус”, на блога за театър на Гергана Пирозова, на книгата на Вера Нестрьом – „Зайчето на стената”. Мая Бежанска и Валентин Танев ще водят уъркшоп „Театъра-Утопия” , ще има спектакли с участието на музикална трупа „Бамбини”, професионалната танцова формация „Пловдивъ” и възпитаниците на Гимназията за сценични кадри.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?