Следвайте ни

Хелгард Хауг: Не питайте руснаците за Путин и за секс!

viber icon

Г-жа Хауг, Пловдив безспорно е един от най-смайващите градове, в които сте били досега. Кои са другите интересни места, където сте поставяли проекта на „Римини протокол”?

Много интересно място се оказа град Стеленбош в Южна Африка /съвсем близо е до Кейптаун - б. р./. Той ми отвори очите за това, колко трудно може да вървят нещата в някои общества. В този град има общности, които говорят на 4 различни активни езика. Двата от тях не са писмени. Съществува огромна маса неграмотни хора.

Цялата ни комуникационна система за проекта трябваше да се преработва допълнително. Трябваше да измисляме нови елементи, за да може участници и публика да се разбират. Досега разделяхме сцената на две части за „да” и „не”.

Трябваше ли да я делим на осем части. Заради четирите чужди езика. Трябваше да измисляме специални знаци за различните езици. Тези трудности са и спънки в самото общество. Представяте ли са какъв хаос ще се получи, ако една администрация трябва да работи на четири различни езика!

 

Кой град от Източна Европа успя да ви изненада?

Воронеж в Русия. Бяхме там миналата година. Правихме „100% Воронеж”. Беше много трудно с хората. Участниците бяха много нетолерантни - дебатираха, противопоставяха се на въпросите и не ги харесваха.

 

Може ли участник в „100% Пловдив” да напусне сцената, ако поиска?

Разбира се? Те имат договор и взимат хонорар, но аз не мога да вържа никого. Ако някой реши да напусне, аз ще се опитам да го убедя да остане. После той решава. Постоянно има хора, които решават, че когато дойде времето за спектакъла, ще пият чай или пък ще се разболеят. Тогава спешно търсим техни заместители. В Русия много се ядосват на въпроси, свързани с Владимир Путин и на такива, свързани със секса.

 

За автоцензура ли става въпрос?

Не е автоцензура. Цялата група не искаше да бъде питана за политика. Не желаят да ти отговарят на въпроси за Путин. В това общество не искат да говорят за политика на светло. Те си искат своя тъмен и анонимен свят.

 

 

Тук периодично има призиви за връщане на смъртното наказание. Как е по света?

Хората доста го подкрепят - може би не са болшинство, но са много голям процент. Дори в Мелбърн, който е невероятно толерантно общество, искат смъртно наказание. Винаги има някаква история, понякога субективна, зад подобно мнение.

 

 

Хелгард Хауг е една от основателките на театралното студио "Римини протокол", което е носител на много международни награди. То организира четиридневното театрално шоу „100% Пловдив” в Драматичния театър. В него отговарят на въпроси и разказват за себе си 100 пловдивчани от всички социални прослойки.
 
 
 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?