Хасковският славей Тонка Колева запя на небето

Последно "сбогом" си взеха много народни изпълнители, приятели, колеги и почитатели с неповторимата тракийска народна певица Тонка Колева, която ни напусна на 3 юни на 57-годишна възраст. Тя вече ще оглася небесната шир заедно с много други любими творци, които ни напуснаха в последните месеци.

Тонка Колева пее от дете. В началото започва като солистка на Детския фолклорен ансамбъл - Хасково. Развива таланта си в Средно музикално училище „Филип Кутев“ в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а през 1994 година издава първия си солов албум „Орехово листе“. Квартет „Българка джуниър“ е един от най-красивите вокални проекти на Тонка и другите три прекрасни певици - Христина Анастасова, Фани Койнарова и Елена Бедлева, с репертоар от традиционни народни песни, аранжирана фолклорна музика на композитори като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Димитър Трифонов и др.

Тонка Колева е една от стойностните  тракийски певици, оставила следа с творчеството си. Тя има десетки записи като солист и с квартет „Българка джуниър“, както и десетки гастроли в чужбина. Дълги години е солист на ансамбъл „Тракия“ в Пловдив, солист на Народния оркестър към Община Хасково и диригент на хора към представителен ансамбъл „Китна Тракия“ - Хасково. Дълго време беше солистка и на оркестър „Млади тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин, както и на други народни оркестри.

Тонка Колева беше пример за истински човек, неповторим професионалист, преподавател, приятел. Ще ни липсва тази съвкупност от доброта и светлина, но няма да бъде забравена. Следата, която остави Тонка Колева в историята на професионалната народна музика, е незаличима и ярка. Оставаш завинаги в сърцата ни, Тони!, написаха в социалните мрежи много нейни колеги.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?