Следвайте ни

Харчим ударно бюджета за Европейска столица на културата

Процедурата по прякото договаряне по обществената поръчка на фондация Пловдив 2019, която трябваше да даде зелена светлина за създаването на 7 големи инсталации на различни места в града, е отложена за 18 и 19 юли.

Целта на проекта е „временна намеса в градската среда”, с която да се преобразят знакови места в Пловдив. Седемте проекта бяха одобрени още миналата година, а поръчката бе обявена през май.

Тя е на стойност 221 853,8 лева без ДДС. На двете дати комисия ще се договаря пряко с всеки един от участниците. Така самата реализация ще се измести в самия зенит на инициативата Европейска столица на културата.

Според ръководството на общинската фондация "Пловдив 2019" това не е проблем. 

Трябва да се гледат много документи в тази поръчка. Това наложи промяната на срока за прякото договаряне”, обясни директорът Кирил Велчев.

Според него няма причина за притеснение, че проектите ще бъдат открити дълго след втората половина от старта на ЕСК. Инсталациите ще останат и след края на инициативата.

За проекта си „Стратодезичен купол” сдружение „Еко Етика” от Белащица ще вземе 34 400 лева без ДДС. То предлага да издигне сферичната сграда на площад Централен.

Ако ремонтът още тече, той ще е на друго място. От „Еко Етика” обясняват, че куполът от борови дъски не е техен - произведен е от друга фирма, а те само ще го вземат под наем.

29 100 лева без ДДС е прогнозната цена за инсталацията „Триъгълносиньо”. Тя ще е на острова пред Дома на културата „Борис Христов”. Свързва символично тротоара с дома.

С най-кратък живот ще е мапинг инсталацията Създаваме#Заедно на пловдивската „СенсЛаб”. Тя ще е на фасадата на дом „Борис Христов”. За нея фондацията предлага 34 200 лева.

Другите участници в проекта за временна намеса в градската среда ще вземат между 24 000 и 35 000 лева.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?