Следвайте ни

Хапваме стогодишни гозби на фестивала "Моминска трапеза"

Гайдари ще открият празненството, пет часа ще се надпяват групи от Тракия и Родопите

Над 500 участници очакват на тазгодишния Осми фолклорен фестивал „Моминска трапеза“ в пловдивското Момино село, община Раковски. Пролетното, цветно и вкусно събитие ще е в навечерието на Гергьовден - 5 май, на украсения площад. В фоайето на читалището ще бъде подредена кулинарна изложба с местни гозби на повече от сто години, а на сцена ще се изпеят най-хубавите пролетни песни.

Групите, които са заявили участие, са от село Труд, Осетеново, община Павел баня, Чалъкови, Сърнегор, Хисаря, Раковски, Белозем и Долна махала. За пръв път на фестивала ще пее групата от старозагорското село Тракия, а ансамбъл „Дикани“ от Царацово ще изпълни сцената с 45 участници от три поколения.

Родопа планина ще бъде представена от групата за изворен фолклор на село Малево, община Чепеларе. За пръв път ще пеят съставите от чирпанските села Спасово и Скобелево, водени от Мария Гаджова. Фестивалът ще бъде открит от прочутите калоферски гайдари. На площада пред очите на всички ще къкри курбан за 1000 души в огромен казан, а по обяд ще е благословената трапеза, осигурена  от кметството. Местни готвачи ще приготвят курбана по стара моминска рецепта на бавен огън, съобщава Василка Шкодрова от читалището.

Чаровната водеща на предаването „От българско по-българско“ по Тв СКАТ Галя Асенова ще посреща певческите и танцовите групи с благи думи и настроение на сцената. А засвири ли музиката, моминци покана не чакат. От тях прихващат и гостите, и участниците. И така всички ще се наловят на голямото хоро. Всички ще опитат от старите момински гозби, като фасул с праз на фурна, кавърма по нашенски, задушен заек, ориз с пиле за кумове, лападова манджа, седем вида празнични погачи и над 20 вида сладкиши. След петчасовото надпяване и надиграване започва и традиционният събор с музиката на оркестър „Калофер“ и Пейо Маринов.

 

 

 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?