Следвайте ни

Гуна Иванова запя с духов оркестър Брас Бенд

viber icon

Внучките на легендата на българския фолклор - Ива и Велислава Костадинови, взеха най-голямата награда за авторска песен на фестивала „Пирин фолк“. За професионалния си певчески път винаги се съветват с баба си. 

Легендата на българския фолклор Гуна Иванова и Брас Бенд Сандански се събраха в интересна колаборация, за да зарадват любителите на българската народна песен с изпълнение на „Ай, да идем, Яно“ и „Китчице“. Двете македонски песни са събрани в китка, а автор на аранжимента е  тамбуристът Валери Димчев.

Идеята за проекта се ражда на общо участие в София. „Аз изпълнявах тази китка с друг аранжимент, като тя започваше с „Пий, куме“. Така с аранжимент изцяло от народни инструменти я представях и на турнето си в Китай преди години, но сега реших да „откъсна“ тази песен от уважение, тъй като тя е емблематична за друг фолклорен изпълнител“, разказва достолепната певица Гуна Иванова.

„Аз съм била 20 години солистка на уникалния Духов оркестър към Ансамбъла на строителни войски и за мен работата с духов оркестър е удоволствие, а тази китка е своеобразно ново „намигване“ със стари песни! Брас Бенд Сандански са много свежи и с тях се работи с лекота“, допълва тя.

Видеоклипът на „Китка: Ай, да идем, Яно/Китчице“ е заснет от екипа на режисьора Ненчо Касъмов в китния парк Св. Врач в Сандански, като в лентата взема участие и местен танцов състав.

В началото на тази есен внучките на Гуна - Ива и Велислава Костадинови, си тръгнаха с най-голямата награда за авторска песен на фестивала „Пирин фолк“ и вече кроят планове за професионалния си певчески път, но винаги се съветват с баба си.

Макар да е на 71 години, чаровната певица от петричкото село Богородица изглежда ослепително и признава, че не спазва никакви диети. Внимава да не се тъпче с боклуци, които заливат рафтовете по магазините. На трапезата <210> винаги присъстват плодове и риба, които обожава. Лекува се с билки и народна медицина, защото е убедена, че фармацията произвежда лекарства, които не ни лекуват и то умишлено. В красивите и слънчеви есенни дни предпочита разходките в планина, която я зарежда.

"Жените сега масово правят терапии с кислород, а аз се зареждам по естествен път. Всяка сутрин правя по 16 обиколки на градината с бързо ходене и има голям ефект", казва изпълнителката на „Зайди, зайди, ясно слънце".

Автор: Николай Чапански

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?