Следвайте ни

Гранддамата на арта Катрин Сариева се оттегля от бизнеса

viber icon

Гранддамата на пловдивския арт Катрин Сариева се оттегля от бизнеса с изкуство. Това призна самата тя от профила на галерия "Сариев" във Фейсбук.

"Имам удоволствието да ви съобщя, че след 17 години в сферата на изкуството и галерия Сариев, се отдавам на заслужената си почивка, собствени дейности и дългогодишни интереси.

Щастлива съм да кажа, че за тези години съвместна работа ние преминахме през редица етапи и изградихме действащ, разпознаваем и влиятелен модел, който създава смисъл, условия, мотивация и широк контекст за съществуване и развитие на изкуството и сега, и занапред.

Благодаря ви за подкрепата и че бяхме заедно!

Съвсем скоро очаквайте новини за развитие на галерията след моето оттегляне.

С най-сърдечни поздрави,

Катрин Сариева"

След новината приятели на Сариева й пожелаха на добър час в новите начинания, здраве и вдъхновение.

 
Катрин Сариева е родена през 1954 година в Пловдив. Завършва средното си образование в гимназия „Лиляна Димитрова” Пловдив, а после и специалност История в СУ „Климент Охридски”, София.  

От 1980 до 1993 година е преподавател по история в ПУ „Паисий Хилендарски”,  Пловдив. Научните ѝ интереси са свързани с изследване на социалната и демографска структура на българския град през 90-те години на 19 век. Участвала е на научни конференции, има публикации в научния и периодичния печат по темата и по събития, свързани с историята на Пловдив.    

През 2004 година заедно с Веселина Сариева основават галерия Sariev Contemporary в Пловдив. Целта на галерията е да развива и представя съвременното българско изкуство в България и на международната арт сцена. Галерията е припозната като една от най-интересните и развиващи се в Източна Европа. Има участия в редица панаири за съвременно изкуство - Виена, Истанбул, Рим, Шанхай, Брюксел, Кьолн, Торино.  

През 2007 заедно с Веселина Сариева основават Фондация „Отворени изкуства”, чиято известност и признание са свързани с „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, както и проектите: Фестивал „Улица Отец Паисий”, „Алтернативна карта на Пловдив” , „Въведение в съвременното изкуство” , „Проект 0”, „FLUCA: Австрийски културен павилион“ и др. 

Катрин Сариева е автор на текста на изданието на фондацията „Улица Отец Паисий преди и сега”, 2010 и съставител и автор на текста на  „Алтернативна карта на Пловдив”, 2013 и 2017 г.

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?