46
Следвайте ни

График показва зодиите в творбите си

viber icon

Юлиян Йорданов – едно от големите имена в областта на графиката и екслибриса, ще покаже смайващите си видения за зодиите. Изложбата „Зодиaкът и още нещо“ ще бъде открита в галерия „Възраждане” на 12 октомври от 18 часа.

Художникът, който има над 40 изложби в чужбина, ще покаже в Пловдив 19 творби.

12 от тях са посветени на зодиакалните знаци и са графики.

„Правил съм ги по предложение на китайска галерия. Преди няколко години оттам решиха да съберат графици от цял свят да представят проекти за зодиакалните знаци. Аз бях първият поканен. След това творбите бяха издадени в книга и каталози”, обясни за „Марица” Юлиян Йорданов.

Зодиакалните знаци, които показва тук са останали от „китайския проект”. 

Графикът работи с галерии в Китай от 2008 година. Тогава получил награда за екслибрис.

„Отидох да си я взема и осъществих серия контакти, които доведоха до много уъркшопове, лекции и серия изложби през следващите години. През 2017, 2018 и 2019 представих и себе си и още няколко други наши художници. Бях може би последният български художник, който се прибра точно преди да затворят границите заради ковид", казва той.

В Китай Йорданов основно работи с галерия, която има статут на музей в град Тиянджин.

Юлиян Йорданов е роден в Ловеч. От 1980 година учи в Националната гимназия в София. След това завършва и Националната художествена академия със специалност „Графика”.

Стилът е може да бъде описан като модерен символизъм. На офортите му излизат причудливи същества, герои, места, все едно от страниците на „Алиса в страната на чудесата”. Работи с класическите техники на дълбокия печат – офорт и акватинта. 

Освен 12-е графики, които изобразяват зодиакално знаци Юлиян Йорданов ще покаже 4 картини и 3 рисунки.

Творбите от „Зодиaкът и още нещо“ ще може да бъдат разгледани на живо, в салона на галерията, а също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията в следвищите 3 седмици.

За още пловдивски събития четете в новия справочник на "Марица".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?