Следвайте ни

Градските фестивали чакат 930 600 лв. субсидии

viber icon

36 големи фестивала са одобрени в проекта за културен календар за догодина и чакат финансиране. За тях ще бъдат отпуснати 930 600 лева, ако администрацията одобри разходите, а Общинският съвет даде зелена улица на заложеното в бюджета. Кметът Здравко Димитров все още не е казал последната си дума за културния календар. 

Тенденцията от последните години е да се увеличават средствата за фестивални прояви, за да се стимулира културното многообразие в града. Тази тенденция обаче може да бъде променена заради кризата с коронавируса и очертаващата се криза. 

За 2021 година има поставен таван от 50 000 лева за стойността на проектите.

Фестивали като „Дни на музиката в Балабановата къща“, театралният „Черната кутия“, кукленият „Двама са малко трима са много“ и „Пловдив Джаз Фест 2021“ ще получат максималното финансиране от 50 000 лева. „Пловдив чете“ очаква 45 000. Най-старият пловдивски фестивал „Международен фестивал на камерната музика“ ще получи 23 705 лева. Това е с около 2 хиляди повече от миналата година.

„За „Черната кутия“ 50 хиляди лева са достатъчни, макар в ковид кризата международните прояви да са много сложни - тази година имахме откази от пътувания, връщане на билети. В „Черната кутия има много сложна логистика“, каза артистичният директор на фестивала Слава Младенова.

Освен 36-те одобрени фестивала има и 10 други, които са в резервен списък. Те ще заместят одобрените, в случай, че се откаже, че титулярите не могат да ги проведат.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?