Следвайте ни

Градски шрифт събира почерците на пловдивчани

viber icon

Специална кампания “Обичам Пловдив, пиша на ръка” организира фондация „Пловдив 2019“ по повод Деня на българската писменост. Идеята на организаторите е да насърчат писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация.

От 24 до 26 май всеки пловдивчанин ще може да дари своя почерк и така да вземе участие в създаването на първия пловдивски шрифт. За целта на обособени в града места ще има пунктове. Там желаещите ще трябва да изпишат дадено изречение, което събира всички букви от азбуката.

Пунктовете ще се намират на площада пред Общината, на площад “Марукян” в Капана, до виенския павилион в Цар-Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия хълм и до трибуните на Гребната база и ще приемат ръкописи от 10.30 до 12.30 ч. и от 15.00 до 19.00 ч. Всички желаещи могат да дадат своя принос и чрез социалните мрежи, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

Ръкописът на жителите ще бъде използван за създаването на уникален пловдивски шрифт от две графични студиа - PUNKT и Typedepot. Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември - Деня на народните будители. Проектът може да се следи на @plovdiv.type.project в Инстаграм. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?