71

Градската галерия с национален приз за реставрация

Проектът “Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия - Пловдив” е отличен с награда в категорията "Социална инфраструктура – Култура" на националния конкурс „Сграда на годината – 2022“. Обновената сграда на арх. Йосиф Шнитер е избрана  от 33-членното жури с председател проф. д-р арх. Георги Станишев.

Церемонията по връчването на статуетки на призьорите ще се проведе на 15 декември в София Ивент Център. Съгласно регламента на конкурса награда се присъжда на Галерията като инвеститор, на “Арко Тийм” ООД като проектант и на “Николай Ом” ЕООД като главен изпълнител на строителството. 

Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” 14А в Стария град, възвърнаха великолепието на историческата сграда на Девическото училище, проектирано от арх. Йосиф Шнитер през 1881 г.

Възродената сграда, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април и оттогава не спира потокът от посетители, впечатлени от видяното. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Новия град

Новия град

26.11.2022 | 15:10

Стълбите бетони ли ще останат?

Отговори
0 0

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?