49

Градската галерия показва съкровищата си безплатно

Градската художествена галерия ще пусне пловдивчани да разгледат нейните постоянни експозиции и четирите й зали с временни изложби напълно безплатно на 18 и 19 септември.

Така институцията се включва в тазгодишното 38-о издание на инициативата „Европейски дни на наследството“, която се подкрепя от Съвета на Европа и от Европейската комисия.

Темата е „Наследство за всички“ и е посветена на възобновяването на културния живот, който пострада жестоко от ограниченията на COVID – 19.

Екипът на галерията дава възможност на пловдивчани и гостите на града да разгледат нейните експозиции. Пловдивската градска галерия има втората по големина колекция с произведения на изкуството у нас – над 7200 творби. 

За децата, които посетят Иконната сбирка и са придружавани от възрастен до 30 септември има забавно предизвикателство - да открият иконата с образа на светеца, чието име носят.

Екскурзоводът ще им разкаже за живота и духовните подвизи на християнския светец, както и със символиката и предназначението на иконите.

Реставрационното ателие на Градската галерията, което се намира на ул. „Гладстон“ № 32, ще отвори врати за ученици от пловдивските училища и пловдивчани.

Гостите ще видят как се реставрират картини и икони. Отворените врати ще са в два последователни петъка - 17 и 24 септември от 10 до 17 часа.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?