Следвайте ни

Готвят нова атракция за туристите: видео и звук в базиликата

viber icon

Първата интерактивна инсталация за видео и звук у нас ще бъде инсталирана в Епископската базилика до края на другата седмица. „Тя ще се намира на втория етаж на обекта”, обясни арх. Николай Трайков, който следи завършването му. За инсталацията вече е изграден изкуствен купол със специални панели, които ще усилват звука, щом посетител застане под тях. Те ще бъдат свързани с нова видео атракция, която ще е една от големите изненади за туристите в базиликата.

Инсталацията е изработена от британската фирма „Инде”. Нейни специалисти пристигат другата седмица, за да я довършат. Два висящи купола, на които са изобразени птиците, станали емблема на базиликата, вече са поставени на две места на горния етаж. Млади реставратори в момента полагат специалната замазка между парчетата на мозайките. Тя е поставена върху обикновена пясъчна подложка.

На втория етаж вече са поставени и големите текстилни пана на френската компания "Парасол". Те ще спират ярката слънчева светлина от южната фасада. Работници почти завършиха площада пред базиликата и вече поставят пейките за сядане, които ще са точно срещу входа на катедралата „Свети Лудвиг”. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?