49

Готи, римляни и огнено шоу гледаме на "Жив Филипопол"

Огненото шоу „Палячи”, което вече три години е в Топ 5 на най-големите атракции на Балканите, идва в рамките на проекта „Жив Филипопол” на 16 юни около Римския стадион. Той ще продължи и на 17 юни. 

Трупата съчетава исторически сюжети с огнено, светлинно шоу и специални ефекти. В нея има артисти от цяла България.

Проектът „Жив Филипопол”, цели да разшири културния потенциал на града. В двудневния проект участват трупите „Чигот”, „Дукс Антика” и „Мос Майорум Улпие Сердице”. Ще вземат участие и сърбите от „Бели Орлови”. Събитията ще са на Форума, пред Голямата базилика и на Площада пред пощата. 

„Чигот” е трупа, която се вълнува от възстановките свързани с Второто българско царство. Тя е известна с това, че представя епичната битка при Варна от 1444 година между османски турци и кръстоносците на крал Владислав Варненчик. 

Свищовската група „Дукс Антика” представя римските спомагателни войски от късните векове на империята. Показва и как са изглеждали готските федерати - съюзници на Рим.

Другото, в което свищовлии са много добри е представянето на бита и занаятите от времето на Великото преселение на народите. На 9, 10 и 11 юни "Дукс Антика" участва в зрелищните възстановки "Орел на Дунава" до Свищов.

Сдружението на антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице” е фокусирано изцяло върху късната античност. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?