49

Гости от 3 държави показват победата на Калоян в Пловдив

Битките на цар Калоян и цар Борил ще са във фокуса на четвъртото издание на фестивала “Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ от 27 до 29 май.

В него ще участват 150 възстановчици от България, Унгария, Румъния и Франция. За първи път няма да има гости от Украйна.

Събитието е една от най-мащабните исторически възстановки у нас и се превърна в едно от любимите събития на публиката и гостите под тепетата. Фестивалът има амбицията да „възкреси” историята на Пловдив.

Френските гости ще представят въоръжението на рицарите от армията на Латинската империя. При възстановките ще бъде разиграна обсадата от Калоян на барон Рение дьо Три във Филипопол, както и загубената битка на Борил под стените на града няколко години по-късно.

Рение дьо Три идва във Филипопол със 120 рицари. Губи града в полза на Калоян през 1205 година.

„Пловдив – древен и вечен” започва с дефиле на участниците от открития форум на Централната поща до Римския стадион на 27 май от 18.30 ч.

Официалното откриване е на Римския стадион от 19 часа с участието на Ера балет, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  Ще има и демонстрации на бой между гладиатори.

На 28 и 29 май форумът ще посреща посетителите на традиционно място – в парк „Лаута”. Там участниците ще оформят три лагера – „Античност”,  „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”. Ще има демонстрации на бойни практики, стрелба с лък, занаяти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?