2374

Гордостта на "Марица"! Красимир Димовски с престижната награда "Пловдив" за "Момичето, което предсказваше миналото"

Авторът и редактор на „Марица“ Красимир Димовски получи награда „Пловдив“ за художествена литература и хуманитаристика със сборника си „Момичето, което предсказваше миналото – 13 невръстни разказа“. Големият талант на писаното слово се завърна след дългогодишно мълчание и зае полагащото му се място - сред първенците.

Наградата му бе връчена на тържествена церемония в Кукления театър.

Припомняме, че за поредна година Община Пловдив удостоява със статуетка, грамота и парична награда творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града през предходната 2021 година.

 

Другият номиниран бе Владислав Христов за „Мопсът на Вазов“. 

„Приятно е, че „Момичето, което предсказваше миналото“ взима награда „Пловдив“. Както казва малката ми дъщеря Никол: Хубавото на наградите е, че не са всеки ден“, каза Димовски. 

Директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев взе наградата „Пловдив“ за цялостно творчество. „Аз съм хем смутен, хем поласкан от получаването на наградата. Ако съдбата не ме бе изпратила в този невероятен град, ако не бях срещнал тези талантливи актьори, това нямаше да се случи“, каза просълзен Кръстев. Другият номиниран бе Леонард Капон.

За първи път церемонията се проведе в сградата на Държавен куклен театър, който тази година отбелязва 75 години от създаването си. Водещ бе актрисата Йоанна Буковска-Давидова, а актьорите на Кукления театър представяха с артистични мултижанрови откъси всяка една от категориите на наградите. 

Антон Баев взе статуетката за „Журналистика". Той получи приза за книгата си „Начо On My Mind”, в която е събрал серия интервюта с Атанас Кръстев – Начо Културата. Те са правени през 1997 година. Тази година Пловдив ще отбележи 100 години от рождението на "кмета на Стария град".

За художествен превод наградата взе Здравка Петрова за „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинсбург. В нея се разказва за близо 900-те дни ленинградска блокада.

„Ако Лидия беше жива сега, тя щеше да е по площадите и да носи лозунги против войната. После щеше да бъде тормозена и наричана „чуждестранен агент“, каза при приемането на приза г-жа Петрова.

Носителите на наградите в другите категории са:

За Архитектура – арх. Радка Стефанова от „Арконт Дизайн“ за ДГ „Перуника“ и Средно училище „Любен Каравелов“.
За Аудиовизуално изкуство и операторско майсторство – Георги Вачев за изложбата „Музи“, която е част от Международните фотографски срещи.
За Танцово изкуство – Мюзикхолен театър Пловдив за спектакъла "Прераждане“.
За Музика наградата отиде при Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ за „Приказки в оркестъра“.
За Театър бе отличен спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър Пловдив.
В раздела „Изкуство за деца“ бе отличен Кукления театър за спектакъла му „Бомбето“.
За Изобразително изкуство – Силвия Митовска и Петър Белев, за изложбата им „Персона“
За Мултижанрово съвременно изкуство награди взеха Пловдивската опера за „Кармина Бурана“ на Бунарджика и АМТИИ за „Made In The Academy”.
За Опазване на културното наследство статуетката на Димчо Павлов получи екипът от БНТ Пловдив, който създаде 10 кратки филма за пловдивски исторически забележителности. 

Снимки от Наташа Манева

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?