3906

Голяма руска звезда на "Ла Скала" ще открие OPERA OPEN 2024 в Пловдив

Световноизвестната оперна дива Аида Гарифулина ще е звездата на тазгодишния фестивал OPERA OPEN в Пловдив. На 25 юни примата на Ла Скала ще даде феноменален старт на едно от най-мащабните събития, на които градът ще стане свидетел през тази година. Това беше обявено на официална пресконференция в Общината днес. 

36-годишната Аида Гарифулина е родена в Казан, столица на руската република Татарстан, но 13-годишна прави фурор на московска сцена. Заминава да учи в Музикалната гимназия в Нюрнберг, а след това завършава Виенския университет за музика и сценични изкуства. Талантливото сопрано печели наградата "Operaia 2013" на Пласидо Доминго, което й отваря пътя към големите сцени. Още следващата година става солистка на Виенската опера.  Тя е редовен гост-изпълнител на водещи оперни театри и концертни зали в света, включително Кралския оперен театър (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитен опера (Ню Йорк), Парижка национална опера, Арена ди Верона (Италия) и Фестивалa в Залцбург. Участва в отличения с редица награди филм „Флорънс“ с Мерил Стрийп и Хю Грант.

През 2018 година заедно с Роби Уйлямс пее на откриването на световното първенство по футбол в Русия. Има близо два милиона последователи в Инстаграм.

"Убеден съм че тази година фестивалът ще е страхотен, като първата причина за това е Аида Гарифулина. Радвам се че фестивалът ще бъде открит с това име", коментира директорът на Операта Диан Чобанов, който пое поста наскоро. Той акцентира също така и върху каузата, която за него и целият екип, стоящ зад фетсивала е именно Пловдив.

Чобанов заяви, че очаква това да се превърне в най-добрия фестивал досега, като очаква рекорден брой посещения тази година. "Във връзка с това правим меморандум с летище Пловдив, което да помогне с осигуряването на нови линии до Пловдив, за да бъдат улеснени посетителите на фестивала", допълни той. 

Доскорошният шеф на Операта Нина Найденова, която сега е директор творческа дейност, пък акцентира върху двойния юбилей, който ще бъде отпразнуван в рамките на феста. "По случай 70 години Опера Пловдив и 10 години OPERA OPEN обединяваме се около идеята “Операта е тук”. Операта е начин на общуване, който прави града по-смислен и "Операта е тук" е нашето послание, което искаме да отправим към града", сподели Найденова. 

Едно от големите имена, които посетителите на фестивала ще могат да чуят ще бъде феноменалният Васко Василев с мащабен концерт, на 16 юни, който всеки желаещ ще може да посети.

Още един от основните акценти на OPERA OPEN 2024 е финалната Гала вечер в чест на великата българска оперна певица Райна Кабаиванска. Именно с това събитие ще бъде официално закрит фестивала на 15 септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове.

Силната заявка за грандиозния фестивал коментира още и зам-кметът по култура Пламен Панов. "Фестивалът е истински двигател за развитието на събитийния туризъм в Пловдив", категоричен е той.

Малко повече за събитията, на които ще могат да се насладят пловдивчани и гости на града в рамките на фестивала каза и артистичният директор на Опера Пловдив, Лучано Ди Мартино. Ето и пълната програмата на тазгодишното издание на OPERA OPEN:

25.06 OPERA OPEN 2024: AIDA GARIFULLINA GALA – откриване , 21 ч

29.06 OPERA OPEN 2024: ТУРАНДОТ - Пучини  - 21 ч

03.07 OPERA OPEN 2024: VIVA VERDI - 21 ч

06.07  OPERA OPEN 2024: КАРМЕН - Бизе - 21 ч

12.07  OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев -21 ч

16.07  OPERA OPEN 2024 – ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО: 80 години Кирил Маричков - 21 ч

20.07  OPERA OPEN 2024 АИДА – Верди - 21 ч

21.08  OPERA OPEN 2024 JESUS CHRIST SUPERSTAR - 21 ч

24.08  OPERA OPEN 2024 VIVA L'OPERETTA, VIVA L’OPERA - 20:30 ч

27.08  OPERA OPEN 2024 СЕМЕЙСТВО АДАМС - 21 ч

30.08  OPERA OPEN 2024 АИДА - Верди - 20:30 ч

04.09 OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев - 20 ч

15.09 ГАЛА В ЧЕСТ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА - 20 ч.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?