Следвайте ни

Голиат, най-големият паяк в света, пристигна в Природонаучния музей

viber icon

Най-големия паяк в света, който се казва Голиат, пристигна в Природонаучния музей. Той ще бъде гледан в специален терариум във фоайето му. Научното му наименование е Theraphoa blondi. 

С удължаването на краката си достига до 30 сантиметра и е отровен. Отровата му обаче няма биохимични характеристики, които да са опасни за човека. Пловдивският Голиат все още е само 10-сантиметров и има още много да расте.

Музеят го е закупил за 550 лева от колекционер от столицата. Паякът обитава влажните гори на Южна Америка. „Той е притежаван от частни колекционери, но не знам дали се отглежда в някой наш музей. Ще го храним с големи насекоми“, обясни директорът на музея д-р Огнян Тодоров. 

По един истински зъб от акула ще получат децата до 7-годишна възраст, които посетят музея този уикенд. За пети път входът за тях ще е напълно безплатен. „Имаме достатъчно зъби от акула за да направим по един подарък на малките. Зъбите са големи по 1-2 сантиметра“, каза д-р Огнян Тодоров.

Децата ще могат да участват в реденето на дървени пъзели с животни и в ателиета за оцветяване на морска тематика. Музеят ще приема до 30% от максималния брой посетители и то при строго спазване на противоепидемичните мерки – минимална дистанция от 1,5 метра и маска за лице.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай