46

Големият плакатист Костадин Отонов отбелязва 75-годишния си юбилей с грандиозна изложба

С голяма ретроспекция​ на 45 годишната му творческа дейност, известният плакатист  Костадин Отонов ще отбележи своя 75-ти рожден ден. Изложбата е кръстена „Отонов. Графичен дизайн“ и ще бъде открита тази вечер - 10 октомври от 18:00 часа в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32.

Костадин Отонов е роден на 17.02.1948 в пловдивското село Катуница. През 1968 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1977 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност "Плакат" при проф. Александър Поплилов и асистент Иван Газдов. Живее в Пловдив и работи основно в областта на приложната графика и пространственото оформление. За творческия почерк на Отонов доц. д-р Ненко Атанасов, завеждащ катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА казва:

 „Присъствието на автора е забележително, а неговата нестихваща творческа активност е с абсолютна величина – от края на 70-те години на миналия век до днес. Съществена предпоставка за това определение е, че Костадин Отонов се впуска стремглаво в професията „плакатист“ в най-благодатния период на развитие на приложната графика, като работи сред съзидателната конкуренция на плеяда именити художници. И независимо, че творчеството му е многоаспектно, театралния плакат за него е изворът на духовната наслада, където той се забавлява неутолимо…“

Костадин Отонов е участвал във всички окръжни изложби от 1977 до 1995 г. Има почетно участие на Международно трианале на сценичния плакат в НДК, София 2019. Освен в България Отонов е добре познат и извън страната. Той участва в представителни изложби на българския плакат в Унгария, Куба, Полша, Русия, Сирия, Чехия, Германия, Япония, Франция, САЩ, Румъния, Мексико и др. 

Също така проектира „Европа открива Черно море“ в Европарламента в Брюксел 2008. Има самостоятелни изложби в: Пловдив (1981 г., 2003 г., 2008 г.); Познан, Полша (1982 г.); Вашингтон, САЩ (1993 г.); Ямбол (1998 г.).

Носител е на значими отличия и награди. Получава награда за български плакат на Петото биенале на българския театрален плакат в Димитровград през 1988, награда на Дружеството на пловдивските художници за най-добро представяне на приложна изложба през 1996, награда на „Реклама Експо” - София 1999 за графичен стил и тотал дизайн и много други. Носител е на Почетните знаци на Пловдив - 1998 и Ямбол  - 2003. 

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г. и от Есенен салон на изкуствата Пловдив.

Експозицията „Отонов. Графичен дизайн“ ще може да бъде разгледана до 29 октомври, а входът е свободен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?